Експерти в спор за европейската минимална работна заплата и има ли тя почва у нас

  • 24 юли 2019 08:26

  • 5500
  • 0
© БНТ

Европейската минимална работна заплата е приложима в смисъл на унифицирането на методиката, по която се изработва. Това заяви заместник-председателят на Българската търговско-промишлена палата Красимир Дачев в сутрешния блок на БНТ.

Припомняме, че новият председател на Европейската комисия Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е предложи въвеждането на минимална работна заплата за всички работещи в ЕС.

“Заплата е производителност на работодателя, не на труда. Има фактор, който определя до колко едно производство е рентабилно. По-скоро е невъзможно да има минимална европейска работна заплата”, каза още по темата Ваня Григорова от синдиката КТ "Подкрепа"

"Никой не може да заяви от Брюксел, че ще имаме 1000 евро заплата и толкова, но правилата могат да се определят", допълни тя.

“Стотици предприятия се дадоха на профсъюзите, но няма едно работещо към днес. Те дават съвети и рецепти за управление, но не и решения”, коментира Дачев.

“Административното налагане на каква и да е заплата е грешка. Това е пазарно решение. Може би след две поколения ще стигнем европейските заплати. Всичко се определя от изкарването на пари”, завърши Красимир Дачев.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
5500 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини