АИКБ ще пусне сигнали към КЗК и КЕВР за цената на тока

  • 12 юли 2019 08:38

  • 326
  • 0
АИКБ ще пусне сигнали към КЗК и КЕВР за цената на тока
©

Следващите сигнали, които смятаме да пуснем, са към КЗК и КЕВР. Ограниченото предлагане е следствие и на концентрация в производителите и в търговците на електроенергия. Има търговци, които са изкупили голяма част от базовите мощности на големите ни централи, разполагат с огромен капацитет от електроенергия за година напред и съответно могат да ограничават предлагането на платформата „Ден напред” и да карат цената да експлодира, както се случи на 3 юли. Другият сигнал, който ще подадем в КЗК, е за концентрация при някои от търговците и при някои от производителите.

Това заяви по Нова тв Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ.

Припомняме, в четвъртък от Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България изпратиха сигнал до главния прокурор относно пазара на електрическа енергия и по-конкретно – недостатъчното предлагане на количества от производителите на електроенергия на платформата „Ден напред“.

„Очакваме прокуратурата да си свърши работата. Ако установи данни за извършено престъпление, да повдигне обвинение срещу евентуалните извършители”, коментира директорът на АИКБ.

„Сигналът е конкретен и кратък – той посочва търговията на Българската независима енергийна борса на 3 юли. Данните са конкретни. На този ден цената на платформата „Ден напред” е най-скъпата в Европа. Два пъти по-скъпа електроенергия от средната цена в Европа и три пъти по-скъпа отколкото в Германия, Австрия, Швейцария, Франция. Това от една страна се дължи на недостатъчното предлагане, от друга – на завишеното търсене. Нашият сигнал е насочен главно към недостатъчното предлагане. Сигналът е срещу държавната ТЕЦ „Марица Изток” 2, тъй като на същия ден тя не работи с пълния си капацитет, а с една трета от инсталираната мощност и до една втора от разполагаемата в конкретния ден мощност”, обясни Иванов.

Последвайте канала на

Novini.bg
326 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини