Теменужка Петкова: Реализацията на АЕЦ "Белене" ще увеличи енергийната сигурност в целия регион

  • 05 юни 2019 10:39

  • 347
  • 2
Теменужка Петкова: Реализацията на АЕЦ "Белене" ще увеличи енергийната сигурност в целия регион
© Министерство на енергетиката

Реализацията на АЕЦ "Белене" ще увеличи енергийната сигурност не само в България, но и в целия регион. Това е добра възможност да се реши важният въпрос, свързан с прехода към нисковъглеродна енергетика – трайна тенденция в целия Европейски съюз. Това каза министърът на енергетиката Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по, която откри международната конференция "Българската атомна енергетика – национална, регионална и световна енергийна сигурност" в гр. Варна днес. През тази година на традиционното събитие се обсъжда ролята и бъдещето на ядрената енергетика във връзка с безопасната и надеждна експлоатация на ядрени съоръжения, както и постигането на целите на нисковъглеродна икономика, съобщиха отпресцентъра на Министерството на енергетиката.

Ядрената енергетика е ключов отрасъл на българската икономика, от стратегическо значение за енергийната сигурност на страната и на целия регион, допълни министър Петкова. Пред участниците във форума тя припомни напредъка по процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" и изрази надежда, че тя може да приключи успешно в съответствие с определените от Народното събрание параметри. Поканата за избор на стратегически инвеститор за изграждане на АЕЦ "Белене" е публикувана на 22 май 2019 г., в Официален вестник на ЕС. Срокът за получаване на заявления за участие в процедурата е 90 дни, а срокът за приключване на процедурата е 12 месеца. Петкова поясни, че поканите за участие до потенциални инвеститори вече са изпратени. "Уверена съм, че България ще продължи успешното развитие на ядрената енергетика като гарант за националната, регионалната и европейската енергийна сигурност", посочи още Петкова.

Тя изтъкна и икономическата роля на проекта за създаване на нови работни места за висококвалифицирани специалисти и развитието на региона.

Развитието на ядрената енергетика е един от най-важните приоритети на правителството в енергийната сфера, изтъкна Петкова и припомни свършеното до момента за изпълнението на този приоритет: удължаването на живота на пети блок на АЕЦ "Козлодуй" и изпълнението на мерките за шести блок.

По думите на енергийния министър, правителството ще продължи да полага усилия за развитие на ядрената енергетика, защото тя осигурява енергийна сигурност, чиста и беземисионна енергия на достъпни цени.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
347 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Умник Гюро

2019.06.05 | 11:30

2

АЕЦ "Белене" няма да се реализира, защото българският народ не иска втори Чернобил. Ако вие, господа от ГЕРБ, не спрете да козирувате на Русия, ще ви сполети същото като престъпната терористична групировка БКП/БСП. Запомнете приказките на Бай ви Гюро!

2019.06.05 | 11:08

1

Точно тая УФЦЪ изготви доклада с който тиквата се аргументира за спирането на проекта наречен от великия мислител гьол (Е то във Винету не пише за енергетика, от къде да знае тиквоча), а вече да е реализиран проект създал хиляди работни места и привлякъл милиарди инвестиции в областта. Същото и с Южен поток, сега се молим Турски да мине трез нас. Великото управление на ГРОБ. Но кретеноидната маса още гласува за Буда да борел комунизма

Добави коментар

Водещи новини