КСБ иска строители от трети страни

  • 26 април 2019 20:10

  • 1950
  • 6
КСБ иска строители от трети страни
© Getty (архив)

 Улесняване на процедурите за наемане на строителни работници от трети страни предлагат от Камарата на строителите в България (КСБ) и по този начин да се преодолее недостигът на кадри в отрасъла.

Според председателя на камарата Илиян Терзиев недостигът им у нас е от години, защото нашите работници бягат на Запад за по-високи заплати. По думите му България е с най-ниска часова ставка от 3,16 евро в цяла Европа за строителния сектор, пише „Монитор“.

„Руснаците са с 10 евро, чехите - с 15, а в Швейцария стига и до 56 евро на час. В Румъния минималната заплата в сектора е 750 евро. За това нашите ходят в Германия, където също и има дефицит на строители, защото много се строи“, добави той.

От КСБ годишно обучават по около 5000 души. Според представителите на камарата режимът на трудовите визи продължава да се нуждае от облекчаване, а възможностите за привличане на работници са страните с българска диаспора като Северна Македония, Украйна и Молдова.

„Една от причините за ниското заплащане е и сивият сектор, от което губи и хазната. За това искахме всички строителни поръчки, а не само тези до 100 квадрата, да се изпълняват от фирми, записани в регистъра. В Германия не е възможно да извикаш техник да оправи контактите в къщи или покрива, ако не е от регистрирана фирма“, смята Терзиев.

Българските строителни предприемачи са притеснени и дали ще намерят работници за големите проекти у нас, които трябва да бъдат завършени до края на програмния период. Те се надяват бързо да започне изпълнението им, защото срокове са много кратки, а трябва да мисли и за внос на работници.

В тази връзка Благой Козарев от УС на КСБ припомни, че предстои изпълнението на 190 големи поръчки по ОП „Околна среда“ за 350 строителни обекта за над 1,2 млрд. лева. „Искаше ни се тези проекти поне преди година или шест месеца по-рано да се случат, но пак се получава струпването им в края на програмния период“, коментира Козарев. Той отбеляза, че доста от компаниите са с намалени ресурси, имали са и престой.

От строителната камара отчетоха, че вече са започнали да приемат заявления за вписване в регистъра с електронен подпис. От там очакват промените в ЗУТ за площта, разрешена за нерегистрирани фирми, да увеличи интереса за вписване на повече фирми. За момента броят им е 5205.

Освен в заплащането родното строителство е на опашката по дигитализация. Според Любомир Качамаков председател на КСБ-София у нас системата BIM (Building Information Modelling) се ползва много малко. По думите му основно се прилага в проектирането, но не и в останалите етапи на строително-инвестиционния процес.

„Тя дава възможност инвеститорите във всеки момент да имат пълна информация за състоянието на реализация на проекта, включително и на вложените до момента средства, а не да чакат в края на месеца отчетите“, обясни той и добави, че BIM масово се използва във Великобритания, страните от Скандинавия, Холандия и бързо навлиза в Германия. Качамаков поясни, че софтуерът на системата струва между 5000 и 15 000 лв. на година, но тези разходи се възвръщат много бързо.
 

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1950 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Роб на влаЗта

2019.04.27 | 06:00

6

Че кой им пречи ,да вземат .
Но те искат както до сега , пари да не дават ,държавата да плати заплата ,квартира ,разходи а те само да им осигурят -работата.

Гост

2019.04.27 | 01:21

5

Работници от Трети страни наистина трябва..има милиони къщи изоставени.. поне ще има кой да живее..а и на тези работници помощи трябва да се плаща.. ток на полвин цена.. безплатни квартири и др.. по точно хора от трети страни ще дойдат да използват бг като трамплин за запад...те докато научат бг език ще са в германия..

Пепи

2019.04.26 | 23:14

4

Да бе, баламите с на изчезване, циганите също. Скоро ще секнат и европарите за крадене - тогава няма да имате нужда от строителни работници.

Олеле

2019.04.26 | 21:03

3

Нека да се изразя така.
Прибрах с в България, заради здравословни проблеми на родителите си. Чувствам се задължен да не ги оставя сами в края на пътеката.
Но отказах да работя в строителството, където в чужбина стигнах до ниво над работник. Точно какво, няма да кажа.
Въпросът е, че отказах, за да не се чувствам гузен от извършената работа. Дали заради материали, дали заради липсата на контрол. Дали заради ищенията на шефовете....
Все неща, които се вижда че при Боковата инфраструктура удрят до затвор не когото трябва.
НЕ ЖЕЛАЯ ДА СЕ ОЗОВА В ЗАТВОРА ЗАРАДИ ТЕЗИ НЕЩА И ЗАПОЧНАХ РАБОТА НЕПОЗНАТА ЗА МЕН, ПРОСТ ОБЩАК В НОВА СФЕРА!

И МАЙ ПАК ЩЕ ИЗБЯГАМ ЗАРАДИ ЗАПЛАТА.
ТА ИЗБОРЪТ МИ Е МЕЖДУ: ПАРИ ЗА МОМЕНТА И ПОСЛЕДВАЩ ЗАТВОР ИЛИ МИЗЕРИЯ НА СВОБОДА...

ИЗБОР...

Lissa

2019.04.26 | 20:53

2

И︆︆ск︆︆аш л︆︆и да с︆︆е на︆︆ме︆︆ри ж︆︆ен︆︆а за ед︆︆на н︆︆о︆︆щ? Д︆︆об︆︆ре до︆︆шл︆︆и на >︆︆>︆︆> w︆︆w︆︆w.︆︆S︆︆e︆︆x︆︆y︆︆d︆︆r︆︆o︆︆m.︆︆C︆︆o︆︆m
***************************************************************
Не в момента с момичета? Да, всички хора обичат големи неща и дълги действие. Опитайте >︆︆>︆︆> >︆︆>︆︆> w︆︆w︆︆w.︆︆X︆︆X︆︆m︆︆ac︆︆ho.︆︆C︆︆o︆︆m

2019.04.26 | 20:22

1

Кой луд ще дойде да бачка във Бъкгария при положение че и бежанците бягат от тук с тези скапани заплати като в Африка няма шанс

Добави коментар

Водещи новини