Стокообменът с Румъния бележи ръст от близо 7% и достига 4.6 млрд. евро през 2018г.

  • 29 март 2019 16:03

  • 226
  • 0
Стокообменът с Румъния бележи ръст от близо 7% и  достига 4.6 млрд. евро през 2018г.
© Правителствена пресслужба

Министър Емил КараниколовЕмил Караниколов Емил Караниколов е министър на икономиката. Роден е на 3 юни 1980 г. През 2001 г. завършва право в обсъди засилване на търговско-икономическите взаимоотношения на среща с румънския му колега Николае Бадалау, министър на икономиката и с министъра на бизнес средата, търговията и предприемачеството на Румъния - Щефан-Раду Опря.

Срещата бе в рамките на Съвместното заседание на правителствата на България и на Румъния, което се проведе днес в Букурещ, съобщиха от правителствената пресслужба.

Тримата дискутираха взаимодействието между предприятия и организации от двете страни, както и развитието на търговското сътрудничество чрез насърчаване на различни форми като бизнес-форуми, изложения и сътрудничество на пазарите на трети страни.

На срещата стана ясно, че през  2018 г. стокообменът с Румъния бележи ръст от близо 7% и  достига 4.6 млрд. евро. „Румъния заема трето място сред експортните ни дестинации в ЕС.

Отчитаме увеличаване на българския износ с над 10% за изминалата година,  но потенциалът за нарастване на обемите в двустранната търговия остава голям в сектори и клъстери за общо излизане на трети пазари като – автомобилна, хранително-вкусовата промишленост, търговия на дребно, строителството, строителни материали, търговия със суровини, текстилната промишленост, както и други сектори от взаимен интерес“, изтъкна Караниколов на срещата.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
226 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини