Емил Караниколов: Българската икономика бележи балансиран ръст

  • 14 март 2019 12:21

  • 408
  • 1
Емил Караниколов: Българската икономика бележи балансиран ръст
© Булфото (архив)

Българската икономика бележи балансиран ръст спрямо останалите страни в ЕС. Това заяви министърът на икономиката Емил КараниколовЕмил Караниколов Емил Караниколов е министър на икономиката. Роден е на 3 юни 1980 г. През 2001 г. завършва право в по време на кръгла маса, която се обсъжда темата "ЗА конкурентоспособна и просперираща българска икономика".

,,Имаме ръст спрямо 2017 г. на инвестициите, които са сертифицирани. За 2017 г. бяха около 311 млн. лв., за 2018 г. около 850 млн.лв.'', отбеляза Караниколов.

Той посочи, че в последните години и се наблюдава тенденция инвестициите да са в производство и в сектори с висока добавена стойност за сметка на логистиката, както е било преди това.

,,За първите 3 месеца на 2019 г. имаме три издадени сертификата, 4 са в процес на издаване. Към момента това са инвестиции за около 130 млн. лв. и 1230 работни места'', каза министърът.

,,Последната година и половина се наблюдава тенденция инвеститорите да се насочват към Северна България - Враца, Видин, Ботевград, Плевен и др. Част от българския бизнес все още остава с впечатлението, че мерките за насърчаване на инвестиции касаят само чуждестранните такива. Всички трябва ясно да кажем, че всяка една българска компания, независимо каква е, може да използва тези мерки. За миналата година държавата е отговорила с насърчителни мерки за бизнеса в рамките на почти 7 млн. лв.'', посочи още той.

По думите му е хубаво всеки един инвеститор да се запознае с материята, за да се възползва от тези насърчителни мерки, защото са подобни на всички насърчителни мерки в страните около нас. Според Караниколов ороблем остават доходите на населението и затова препоръчва занапред бизнесът да не говори пред чуждите инвеститори, че в България работната ръка е евтина.

Последвайте канала на

Владимир Василев
408 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
новините

2019.03.14 | 12:30

1

ВИЕ НАДРУСАНИ ЛИ СТЕ ??

Добави коментар

Водещи новини