Бивш наш посланик в Русия: Погрешно се фокусираме в руския газ като единствена опция

  • 05 март 2019 10:02

  • 981
  • 0
Бивш наш посланик в Русия: Погрешно се фокусираме в руския газ като единствена опция
© Булфото (архив)

В първия ден на визитата му у нас руският премиер Дмитрий МедведевДмитрий МедведевДмитрий Медведев - трети президент на Русия, роден на 14 септември 1965 г. в Ленинград, сега разговаря с Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г и президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на за енергийни проекти като разклонение на газопровода "Турски поток", което да премине през България и възможно руско участие в изграждането на АЕЦ "Белене".

В коментар на визитата на Медведев бившият посланик в Русия Илиян Василев заяви пред БНР, че България погрешно се фокусира в руския газ като единствена опция. "През следващата година или години Румъния започва да изнася газ, включително използвайки трансбалканските газопроводи на Турция. През последната година транзитът на руски газ през трансбалканския газопровод е намалял с 62%, компенсирано от значителен ръст на  вноса на втечнен природен газ в Турция. Ето това ви е модел на поведение, който можем да възпроизведем. Има 20 компании, които са заявили интерес да ползват капацитета, т.е., толкова компании могат да пренесат газ", каза Василев.

"Нещата се промениха радикално през последните години. Ние вместо да преговаряме само с един от играчите, просто трябва да се оттеглим и да намерим алтернативите както за транзита, така и за доставките на газ. Това ще стане като обявяваме равностойно положение и третираме равностойно всички опции", допълни още той.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
981 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини