Теменужка Петкова: Местният добив от дълбоко Черно море ще увеличи ликвидността на газовата борса

  • 13 февруари 2019 17:21

  • 1666
  • 3
Теменужка Петкова: Местният добив от дълбоко Черно море ще увеличи ликвидността на газовата борса
© Министерство на енергетиката

Местният добив в дълбоко Черно море е една от най-реалните форми на диверсификация на източниците на енергийни ресурси – нещо, към което нашето правителство се стреми и работи активно. Местните ресурси ще ни съдействат за повече енергийна независимост и по-добра ликвидност на борсата за търговия с природен газ. Това каза министърът на енергетиката Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по по време на посещение на сондажния кораб Noble Globetrotter II на компанията Shell International Exploration and Development Italia S.p.a. в Бургас.

Енергийният министър и вицепремиерът Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник се запознаха на място с предстоящите дейности по провеждане на проучвателен сондаж в блок „Хан Кубрат“. По думите на вицепремиера Дончев, предварителните проучвания в блока дават основание да се направи и сондаж, което е отпимистична перспектива. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката

Актуализираната в края на миналата година енергийна стратегия на страната очертава като една от основните перспективи либерализацията на пазара на природен газ и създаването на борса за търговия с газ. В изпълнение на тази стратегия „Булгартрансгаз“ ЕАД вече регистрира дъщерно дружество – „Газов хъб Балкан“ ЕАД, което ще оперира платформи за търговия за нуждите на пазарите в рамките на газовия хъб.  

Петкова акцентира, че дългосрочната визия на правителството предвижда 49% от собствеността на това дружество да бъде предоставена на частни инвеститори – индустриални консуматори, оператори на газопреносни и газоразпределителни мрежи, лицензирани оператори на газови борси и други.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1666 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
гост

2019.02.13 | 18:24

2

тия малоумници вярват ли си никога не им е късно за по един 7,62 в челото

2019.02.13 | 18:30

3

а на теб никога не е късно за 20 см в тролския ти г*з

2019.02.13 | 17:30

1

Глупости на търкалета

Добави коментар

Водещи новини