Активизираме търговското сътрудничество с Австралия

  • 28 януари 2019 21:51

  • 523
  • 0
Активизираме търговското сътрудничество с Австралия
© Министерство на икономиката

Създаването на Австралийско-български бизнес съвет от група българи в различни бизнес сфери с цел укрепване и задълбочаване на търговските връзки между България и Австралия бе обсъдено на среща между заместник-министъра на икономиката Лилия Иванова и Кейт Лоугън, посланик към Посолството на Австралия в Атина, което отговаря и за България.

Това съобщиха от пресцентъра на министерството на икономиката. Обсъден е бил един от приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС в областта на търговската политика през първата половина на миналата година, когато бе приет мандат и започнаха преговорите по споразумения за свободна търговия с Австралия и Нова Зеландия.

Зам.-министър Лилия Иванова е изтъкнала, че България, заедно с останалите държави-членки на ЕС, е подкрепила договарянето на широкообхватно, амбициозно и балансирано споразумение, при внимателен подход към чувствителните селскостопански стоки. По думите й налице са предпоставки за разширяване на пазарните ниши в Австралия за износ на български стоки и за привличането на австралийски инвестиции.

Двустранният стокообмен на двете страни бележи ръст от 2,5 пъти през периода януари-октомври 2018 г. в резултат основно на възобновен внос на медни руди и концентрати при нулеви стойности за първите десет месеца на 2017 година.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
523 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини