Ето с какъв бюджет ще разполага община Вършец

  • 22 януари 2019 10:53

  • 623
  • 0
Ето с какъв бюджет ще разполага община Вършец
© Novini.bg

През тази година община Вършец ще има балансиран бюджет, в който са заложени много средства за ремонти на инфраструктура и социални разходи, съобщи на пресконференция кметът на курортния град Иван Лазаров.

Бюджетът ще бъде 7 857 000 лева, като 4 милиона лева са субсидия от държавата, а останалите са от собствени приходи. За поредна година община Вършец не предвижда повишение на местните данъци и такси и ще продължава да дотира от бюджета си сметосъбирането и сметоизвозването с 360 000 лева. Към момента събираемостта на средствата от такса-смет е 80 процента, уточни Лазаров.

През тази година община Вършец ще дава 500 лева еднократна помощ за новородено дете на семейство, което живее в общината. По програма "Топъл обяд" във Вършец безплатно ще се хранят 200 души. Ще продължи функционирането на социалния дом за хора с физически увреждания във Вършец.

Предвидени са средства за издръжка на спортни клубове и клубове на пенсионери и на хора с увреждания. Бюджетът продължава традицията да се отделят значителни средства за организиране на културни прояви през годината с цел привличане на повече туристи и гости в общината. През тази година във Вършец ще има Национален фестивал на ученическите духови оркестри от страната, международен фолклорен фестивал "Пъстра огърлица", честване на празника на курорта, минералната вода и Балкана, което ще продължи около месец с различни прояви и т.н., съобщи още Лазаров.

За ремонти на инфраструктура през тази година в бюджета на общината са заложени 1 150 000 лева. С тях ще бъдат подменени водопроводи, кабели и тротоари по 8 улици, които след това ще бъдат асфалтирани. С 5 милиона лева от проекти на общината, финансирани от фондовете на ЕС, ще бъдат ремонтирани други 8 улици. За ремонт и нова музейна сбирка в общинския музей във Вършец са предвидени 240 000 лева. 

През миналата година Вършец е бил посетен от 40 000 туристи, които са реализирали 60 000 нощувки. От туристически данък в общинската хазна са влезли 38 000 лева. Към общината има инвеститорски интерес, изграждат се хотели и къщи за гости. Един от някогашните хотели, който не работеше около 20 години, вече е закупен от инвеститори и ще бъде превърнат в модерен спа-хотел, обяви кметът.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
623 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини