Теменужка Петкова: Анализът на БАН показва, че има необходимост от нови атомни мощности

  • 16 януари 2019 06:46

  • 818
  • 3
Теменужка Петкова:  Анализът на БАН показва, че има необходимост от нови атомни мощности
© Булфото (архив)

Анализът на Българската академия на науките (БАН) показва, че има необходимост от нови атомни мощности не само в България, но и в целия регион. Това каза в интервю за БТА министърът на енергетиката Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по.

Според нея изграждането на проекта АЕЦ "Белене" ще стане само при спазване на изискванията и условията на пазарните принципи - без предоставяне на държавна гаранция, без предоставяне на корпоративна гаранция и без сключване на дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия.

Министърът на енергетиката добави, че енергийната сигурност е пряко свързана със запасите, които България притежава от лигнитни въглища в Маришкия басейн. "Тези запаси ще бъдат достатъчни да се задоволи производството на електрическа енергия от въглища за следващите 60 години", посочи тя.

"Очаква се скоро да има решение за безсрочна дерогация на ТЕЦ "Марица-Изток" 2. Купуването на емисии за работата на ТЕЦ "Марица-Изток" 2 е една от важните задачи, които в Министерството на енергетиката са успели да свършат", отбеляза Петкова. "Предстои и искането на дерогация за другите централи - съответно двете американски централи и "Брикел", допълни още енергийният министър.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
818 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
вал

2019.01.16 | 14:07

3

Какво глобално откритие ...от въпросната другарка ...Просто нямам думи...Е .тя е представител на партийния каймак....
Има една максима "..простотията ходи по хората..." Не е лесно да се лакейства . Нали първо шефа ти трябва да отиде на ИНСТРУКТАЖ В САЩ и да му кажат че новите мощности трябва да се изграждат от тях....
Такъв вяртър се е задал за предстоящите избори че ти е бедна фантазията....

Уфсъ

2019.01.16 | 08:00

2

Къде спа 30 години, ма о...цо !?

Роб на влаЗта

2019.01.16 | 07:53

1

Анализа на БАН показал......
Глупости ,имаше нужда когато заводите работиха .
Сега има нужда от ВЕЦ където тока е без пари ....

Добави коментар

Водещи новини