Кирил Домусчиев засегна сериозен проблем в енергетиката, призова да се разследва спекулата с тока (видео)

  • 09 декември 2018 19:11

  • 3626
  • 4
Кирил Домусчиев засегна сериозен проблем в енергетиката, призова да се разследва спекулата с тока (видео)
© Facebook

Председателят на КРИБ - Кирил Домусчиев, гостува в предаването "Беновска пита" по Канал 3, в което засегна доста тревожни теми в енергетиката. Бизнесменът заяви, че в България повечето хора не се стараят да правят правилни реформи, а са силни на приказки и казват “Дайте да дадем”.

Домусчиев прогнозира, че през следващата година заплатите на кадърните хора и специалистите ще расте. Той обяви, че не иска да е лош пророк, но съществува реална опасност през лятото на следващата година електроенергията за населението да стане по-скъпа. Домусчиев каза още, че в енергетиката има картел.

“Не съм представител само на едрия капитал. В КРИБ членуват над 12 хиляди фирми. Много хора искат да ме изкарат олигарх и да неглижират това, което правя. Затова държа да отбележа, че покриваме всички сектори. В България всеки обича да говори, особено политиците и всеки казва "Дайте да дадем", но никой не предлага конкретни решения, които да обсъдим с бизнеса и хората”, заяви Домусчиев.

"Не съм гледал президента Радев. Рядко чета и кой какво е казал. Всеки говори за някакви утопии и и никой не се замисля как и от къде ще дойдат решенията и парите. Понякога решенията звучат разумно, но в крайна сметка всичко опира до момента, когато си на власт, да имаш куража да свършиш нещо. В повечето случаи не виждаме реформа. Тия приказки са политически приказки, на които сме свикнали", обясни Домусчиев.

Попитан какво мисли за упреците на президента Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, който твърди, че парламентът приема закони, от които той би имал интерес, той каза:

"Нямам интерес в тази поправка, въпреки че ми я преписаха. Нямам акт, който трбява да ми се опростява. Нито за 50 милиона, нито за 2 милиона. Това са приказки, които се тиражират. Напоследък чета как политици коментират и по-големи цифри, но нямам актове, които трябва да платя аз или фирмата ми. Данъчните служби могат да потвърдят това. Това са празни приказки. Ако някой вижда в мое лице проблем, значи това си е негов проблем. Има хора, които не харесват Домусчиев, или нашата организация, но това си е техен проблем. Аз ще продължавам да отстоявам позициите си. Моите фирми са големи данъкоплатци. Дори и актовете в КАТ съм си платил. Нашите фирми нямат актове. В нашата организация минималната работна заплата не е проблем. Това не е тема в КРИБ, тъй като във фирмите, които членуват, не се плащат минимални заплати. КРИБ е изцяло в белия сектор. За нас е важно обстановката в България да се добра и предвидима, за да може да се инвестира. Защото има възможност това да се прави и извън границата на нашата страна. Хората в бюджетния сектор, които вършат работа, може да взимат много по-добри приходи. Стига да се извършат нужните реформи, правилните реформи. В частния сактор приходите също ще растът. Не само на висшистите, а и на всички специалисти със средно образование.Бизнесменът смята, че Бюджет 2019 е най-добрия до момента, заради малкия външен дълг.

"Това говори добре за правителството и индустрията. Всичко е в основата на това да има ръст на потреблението и добро заплащане. Те са водещи фактори за ръста на БВП и причината да нямаме нови заеми. Приходите в частния сектор ще продължават да растат. Има недостиг на кадри, за това специалистите ще бъдат все по-ценни и ще получават по-щедри възнаграждения. Всеки, който не е доволен от професията и образованието си може да се преквалифицира и да работи нещо, което му харесва повече", каза още Домусчиев.

Той коментира и високите цени на тока, прогнозирайки, че това ще завърши зле за много хора в България: "Не се казвам Пламен Димитров, не мога да изляза на улицата и да протестирам за цената на тока, това не е работата на работодателските организации да протестираме. Тук не става въпрос за времеви хоризонт - факт е колко предприятия спряха работа заради поскъпването на тока. Всяко едно правителство би свикало съвет за национална сигурност, би свикало ДАНС, да се направи разследване и тези хора, които предизвикаха тази спекула и да ги вкарат в затвора. Много хора ще спрат или ограничат инвестиционните си намерения. Цената на енергията е убийствена и напредсказуема. Не искам да съм лош пророк, но се очаква през лятото да е още по-висока и за населението. Продължаваме да сме зависими от държавната електроенергия. Там има сериозен картел. Никой не се е напънал да прави някаква реформа, освен на приказки. Увеличението на цената на тока ще доведе до увеличение на всички битови услуги."

Кирил Домусчиев коментира и евентуални предсрочни избори: "Въпросът е и на политическа воля. Това е сериозен проблем за България, кой каквито изводи да си прави, да се надявам да не съм лош пророк. Нали разбирате лятото, ако на населението му вдигнете тока с 30-40 лева, а горе долу това се очаква, как биха реагирали хората, а през това време като се вдига цената на стоки и услуги, какво? А индустрията няма как да вдигне заплатите, защото няма откъде да ги вземе тези пари. Не прогнозирам предсрочни избори, защото това не ми е работата. Лично като бизнес нашата позиция винаги е била, независимо какво е правителство или програма, предсрочните избори не са решение. Докато временни правителства винаги са ни водели до лошо. При всички положения не само КРИБ, но и другите работодателски организации, ще поискат среща с премиера Бойко Борисов, тъй като проблемът с цената на тока не се решава. Факт е, че вече две седмици цената на електроенергия не пада, а расте. Знаете ли колко заводи спряха работа, някой вълнува ли се, че тези хора ще останат на улицата."

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3626 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ned

2018.12.10 | 06:54

4

Премиера Домусчиев, шефа на парламента, хазаина на депутатите. Милата ни държава ни краде за да дава на такива като него.

Arcadium

2018.12.09 | 21:41

3

Свиркаджииката на Боко пита лакея на Боко.

tsvetan lazarov spasov 7406087068

2018.12.09 | 20:15

2

KIRIRE ZNAESHLI CHE TI I VESKO OT VODENICITE ZASEGA STE Kasmetlii i znaeshli zashto zashtoto vse oshte dishate i znaeshli zashto zashtoto imate kasmet izgubiteli kasmeta idva kosacha sas mu i krai

2018.12.09 | 19:26

1

Тези, от които се очаква да дават решенията, са пасивни от немощност. А тези, които са пълни с решения, няма да им се плати. Интелектуалността и гениалността струват много скъпо. Но какво разбират комунистите на управление и политици.

Добави коментар

Водещи новини