Теменужка Петкова: Държавата ще участва в проекта АЕЦ „Белене“

  • 07 декември 2018 19:27

  • 1241
  • 9
Теменужка Петкова: Държавата ще участва в проекта АЕЦ „Белене“
© БНТ

Българската държава ще участва в проекта АЕЦ „Белене“ след приключване на всички процедури и когато видим обвързващите оферти на инвеститорите. Това каза министърът на енергетиката Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„Ние, българските граждани сме собственици на два нови руски реактора, ние сме ги платили на 6.12.2016 г. на база решение на Арбитражен съд по дело, което България загуби“, посочи тя. Министърът допълни, че анализите показват категорично, че след 2030 г. ще има необходимост от нови базови мощности, които не генерират емисии и не замърсяват въздуха, защото това са тенденциите.

„Нашите въглищни централи обаче остават основна базова мощност за българската енергетика“, категорична е Петкова. На въпрос дали има опасност заради земетръсна зона на територията на централата, което е един от основните аргументи срещу проекта АЕЦ "Белене", министърът се аргументира с изводите от доклад на Международната атомна агенция (МАЕ) след направени стрес тестове и проучвания:

„Проектът, както и оборудването, отговарят на най-високите изисквания на МАЕ, реакторите са определени от поколение 3+“.

Петкова обясни, че през 2007 г. срокът за нотификация като нов проект на АЕЦ "Белене" е отнел времето от 23 февруари до 7 декември.

„Така че, има ясни срокове, които са определени в европейския регламент“, допълни министърът.
„Криза с електроснабдяването няма. Има състояния, в които определени мощности излизат от системата и тогава се активира т.нар. студен резерв“, обяви Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по по повод активирането на мощностите на ТЕЦ Варна. Министърът коментира и притесненията на българския бизнес относно повишаването цената на тока на свободния енергиен пазар:

„Имаме много добър диалог с българския бизнес. Направихме среща с участието на председателя на КЕВР, на БЕХ, на всички дружества от държавната енергетика, за да изясним генезиса на причината цената на електроенергия на свободния пазар да достигне тези нива. КЕВР прави проверка и се надяваме скоро да има яснота по отношение на цената“.

Енергийният министър заяви, че официално писмо от "Газпром" за преминаването на "Южен поток" през България няма, но има официално прессъобщение по темата.

„Българското правителство е постъпило много далновидно в ситуацията с актуализацията на нашата енергийна стратегия. Сега ни предстои да си напишем домашното и тогава да реализираме целите си. Още малко търпение“, каза още Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1241 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2018.12.07 | 20:25

3

Нушето много ме дърви , много е м.и.л.ф.,
обичам да плящя едри лелки дето обичат да ядът, да пият ракия и моабети на маса. Бизнес дами и депутатки са ми голям куродръв.

2018.12.10 | 18:32

9

Чикиите на ти допадат.

Иво

2018.12.07 | 20:39

5

ДНЕС ЦИПРАС КАТО СТАРА ГРЪЦКА КУРВЕТИНКА ОТИДЕ НА КРАК ПРИ ПУТИН ДА ГО УГОВАРЯ ВТОРАТА ТРЪБА ОТ ТУРСКИ ПОТОК ДА МИНЕ ПРЕЗ ГЪРЦИЯ ЗА ЕВРОПА А НЕ ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ! НЯМА ДА МУ ПУКА, ЗА КОНФЛИКТА С УКРАЙНА, НЯМА НАТО , НЯМА ЕС! НАЙ НАПРЕД Е ГРЪЦКИЯ ИНТЕРЕС! ПУТИН Е КАЗАЛ ЧЕ ТОВА Е НАПЪЛНО ВЪЗМОЖНО! АЙДЕ ЧЕСТИТО! МНООООГО СМЕ ЗЛЕ! АМА МНООООГО! СЕГА ДА СИ ПУСКАМЕ АМЕРИКАНЦИТЕ ДА СИ ПРАВЯТ ШЕИСТОВ ГАЗ В ЗЕМИТЕ НИ, ДА СЕ ОБРАЗУВАТ КУХИНИ В НЕДРАТА НА ЗЕМЯТА НИ И ДА ЧАКАМЕ ВРАНЧА ДА ЗАВЪРТИ КОЛЕЛОТО! ПА АКО МОЖЕ И АЕЦ БЕЛЕНЕ ДА СМЕ НАПРАВИЛИ, ТА ДА ГРЪМНЕ НЯКОЙ РЕАКТОР И ПРИ НАС! НЯМА САМО В ЧЕРНОБИЛ Я!

Чапай

2018.12.08 | 10:15

7

Последно: ще правим АЕЦ!? държавата ще участвува или не,!? Ще правим газопровод или не!? Важно че имаме хъб!!!

2018.12.08 | 16:02

8

На 30.11.18 г. Захариева на отговори на питане бг евродепутат ЕНП Андрей Новаков " когато ви предлагаме преди четири години Борисов се отказа от проекта сега за какви шансове говорим да мине през България"

Jesus

2018.12.07 | 20:31

4

Герб/Бойко май не са си научили урока! ще си ходят скоро, ако прокарват руски интереси.

Иво

2018.12.07 | 21:19

6

Къв руски интерес бе, курчо сплескан! Имаме два реактора! Платени! Готови! Ако ще пигмейски да са, да ги оставим да ръждясват според теб, така ли? Кво ме боли руски ли са магадански ли са! Слагаме ги и това е! За опасности от аварии и екологии не ми говорете! Румънците имат атомна централа! Турците сега правят! Колко трябва да си тъп, че да вярваш, че при една авария, ще те подмине, щом не ти е в двора! Ами тя е в двора на комшията бе Ганьо! И като се замислиш, че радиоактивния облак от АЕЦ Фукушима(Япония), обиколи "само" три пъти земното кълбо, дали не е по-добре да си имаме ние втора централа! А да ви припомням ли, че това което се случи в Сърбия, ако не беше АЕЦ Козлодуй, щеше да се случи тук? ТАКА ЧЕ ИНТЕРЕСА Е БЪЛГАРСКИ! ТЪПАК!

Антон Тодоров

2018.12.07 | 20:04

1

Аз съм гъз.

Тома Биков

2018.12.07 | 20:05

2

И аз ! И аз ! И аз !

Добави коментар

Водещи новини