Румен Овчаров: Основният проблем на проекта за АЕЦ "Белене" е доверието

  • 30 ноември 2018 07:47

  • 1302
  • 1
Румен Овчаров: Основният проблем на проекта за АЕЦ "Белене" е доверието
©

Основният проблем на проекта за АЕЦ "Белене" е доверието. Новата процедура не го връща. Това, което пречи на проекта е, че България не знае какво да прави с него. Така не се привличат чужди инвеститори. Това каза бившият енергиен министър Румен ОвчаровРумен Овчаров Румен Овчаров е роден на 5 юли 1953 г. в Бургас. В периода 1979–1984 завършва висше образование в в ефира на БТВ.

Моето разбиране за този проект беше, че трябва да се избере международен консултант, на който хората да повярват. Това обаче не е направено. Не бих искал да го отлагаме във времето, защото виждате какво се случва в енергетиката, допълни той. Според него НЕК няма ядрен потенциал, за да стане собственик на проекта. Тя непрекъснато затъва в плащане на емисии. Това дружество, в което няма никакво доверие, каза Овчаров.

Той заподозря, че всички процедури по проекта се правят, за да не бъде завършен той.

По отношение на проекта Турски поток, Овчаров каза: „Като виждам как се опитват да провалят и този проект - от една страна нямаме информация за проекта, но в същото време прекратяваме старите договори. Имаме договор с Русия, според който дори да транзитира газ по тръбата трябва да ни плаща 90%. Въпреки това внасяме стратегия, с която отменяме всичко направено до момента, без да знаем за какво го правим. Тези промени са със срок до един месец, което е странно. Да не стане така, че ние да прекъснем договора, който ни гарантира приходи до 2030 г. Да не направим едни тръби до Сърбия и да се окаже, че по тях няма да тече газ“, опасява се Овчаров.

С Корнелия не сме в партията за да се обичаме, ние сме там, за да работим, коментира Румен Овчаров, запитан дали с лидерката имат разногласия. Той разкритикува председателката на столетницата и за това, че е говорила за олигарси, но не е назовала имена. Нека се кажат кои са те, крайно време е, заяви той. 

На въпрос какви са основните му критики към Нинова, Овчаров заяви, че партията трябва да се консолидира, а не да се разделя. Идването на власт на БСП идва през консолидация на партията, консолидация на левицата и консолидация на всички, които не се чувстват удовлетворени от това, което се случва в момента в държавата, подчерта той. 

В политиката е много важно да бъдеш реактивен, да имаш реакция на това, което е казал опонента ти. Но е важно да не се губи посоката, да не се лашкаш, разкритикува индиректно лидерката си Овчаров. 

Виждам в партията и Румен Петков и Татяна Дончева, те са част от левицата. Ако ние не ги консолидираме ние няма как да стигнем до управление на държавата, категоричен бе той. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1302 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Off

2018.11.30 | 09:01

1

Че и акъл дава. За затвора си, драги!

Добави коментар

Водещи новини