Експерт: Очаква се поскъпване на цената на газа

  • 14 октомври 2018 20:01

  • 2055
  • 4
Експерт: Очаква се поскъпване на цената на газа
© Pixabay

Очаква се поскъпване на цената на газа.

Това заяви за БНР Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията по повод ситуацията в енергетиката у нас.

„Основният проблем, с който се сблъскваме в българската енергетика, е базисната липса на доверие както от българските граждани и бизнес в политиката на българското първенство, така и от нашите партньори от ЕС. От друга страна колкото по-ясно е, че правилата се определят пазара и не зависят по някакъв начин от договорки между "Газпром" и "Булгаргаз" или българската държава, толкова по-вероятно е доверието да бъде възстановено“, обясни експертът.

Според него в случая ще се върви към получаване на цената на газа както при пазара на нефт - пазарно определяне.

„Разбира се, това означава, че ще има по-голяма динамика или промяна в цените, но в същото време най-вероятно ще престанем да имаме тези договаряния и съответно няма да има възможност – това беше основната причина да се търси такова нещо, Русия да използва своите енергийни доставки като възможност да влияе върху политиката на страните, в които прави тези доставки“, обясни  Стефанов.

Експертът припомни, че според изследвания на ЦИД и „Южен поток“, и „Турски поток“ са проекти, изгодни за Русия само и единствено ако преминат през територията на България.

„Основен въпрос пред българската енергетика е енергийната бедност, високата цена на ресурсите, но и изключителната енергйна интензивност на домакинствата и бизнеса“, каза Стефанов.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
2055 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
tsvetan lazarov spasov 7406087068

2018.10.14 | 22:36

4
vreme e da pomruznete tas zima ili v nai dobria sluchai da rabotite za dasi platite smetkite i da niamate rezerven variant
пурко

2018.10.14 | 22:07

3
Нищо ново,очаква се зима а след нея пролет,лято,есен и пак зима....и пак поскъпване...живота си минава в глупости....
Q

2018.10.14 | 21:34

2
Тъпанари, цената не може да поскъпне, тя може да се увеличи или намали, газът може да поскъпне!
Умник Гюро

2018.10.14 | 20:36

1
Спешно трябва да се приеме Закон за Защита на Държавата. БСП/БКП да се обяви извън закона заради геноцид над българския народ и участие в международен тероризъм.

Добави коментар

Водещи новини