МИ ще съдейства на Свищов за привличане на инвеститори в нова индустриална зона

  • 05 октомври 2018 10:10

  • 517
  • 0
МИ ще съдейства на Свищов за привличане на инвеститори в нова индустриална зона
© pixabay

Министерството на икономиката ще съдейства на Свищов за привличане на чужди и местни инвеститори в нова индустриална зона, стана ясно след посещението в общината на заместник-министър Лилия Иванова.

Тя и изпълнителният директор на Национална компания "Индустриални зони" Антоанета Барес се срещнаха с общинското ръководство и коментираха възможностите, които теренът на бившите казарми, предоставен от Министерството на отбраната за стопанисване на общината, може да предложи на бъдещи инвеститори. 

Националната компания "Индустриални зони" има традиция да подписва меморандуми с общините за сътрудничество, в които помага за привличане на чуждестранни и местни инвеститори, посочи заместник-министърът.

Министерството на икономиката ще се ангажира за създаване на общинско дружество, в което да бъдат апортирани прехвърлените от Министерството на отбраната имоти. В следващия етап държавата ще се включи в увеличаването на капитала на дружеството, уточни тя.

Националната компания "Индустриални зони" управлява 11 проекта, част от тях са съвместно с общини. През последната година заявените интереси са от два типа - големи международни компании, които смятат, че е благоприятна средата за бизнес, заради ниските оперативни разходи, ниската данъчна ставка и квалифицираната работна ръка, посочи Антоанета Барес. Според нея е сериозна и тенденцията в развитието на малкия и среден български бизнес, като част от фирмите са в сферата на компоненти за автомобилната индустрия, а другите са високотехнологични и логистични компании, допълни тя. 

Барес отбеляза, че има още два парка с излаз на река Дунав, които са дъщерни дружества на Националната компания "Индустриални зони", и те са в Русе и във Видин. "Перспективата на Свищов е естествено продължение, което може да възникне от срещата на общинското ръководство с бъдещи китайски инвеститори", посочи тя. 

На предстоящата в средата на октомври среща "16 плюс едно" ще бъдат обсъждани различни възможности за сътрудничество с азиатската държава. Кметът на Свищов Генчо Генчев е получил покана за участие в срещата. Една от възможностите за бъдещата индустриална зона е развитието на екологично чисти производства на базата на рециклирани продукти.

От 31 август, комисия на Министерството на отбраната прехвърли терена на бившите казарми от 320 декара на община Свищов за стопанисване и управление. Амбицията на общината е да го превърне в място за производство на добавена стойност и терен, който дава свободен достъп до брега на река Дунав, посочи кметът Генчо Генчев.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
517 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини