Бивш австрийски канцлер: България не бива да прибързва с влизане в Еврозоната

  • 26 септември 2018 20:34

  • 3313
  • 1
Бивш австрийски канцлер: България не бива да прибързва с влизане в Еврозоната
© gettyimages (архив)

България не бива да прибързва с влизане в еврозоната.

Това каза днес във Варна д-р Волфганг Шусел, федерален канцлер на Австрия през периода 2000 - 2007 г. Той изнесе публична лекция "Бъдещето на Европа" в Икономическия университет в града, на който е Доктор хонорис кауза от 3 години, предаде БТА. Необходима е точна преценка кога България да влезе в Еврозоната, като е желателно преди това икономиката ѝ да стане достатъчно конкурентноспособна, посочи Шусел. По думите му за страната ни в настоящия момент е много по-важно приемането ѝ в Шенгенското пространство.

Шусел посочи, че днес е добре да бъдат увеличени съпротивителните сили на целия ЕС и да се мисли за създаването на банков съюз и механизми за постигане на стабилност. Според него от особено сериозно значение е какъв ще бъде бюджетът на ЕС за следващите 7 години и да се определят правилните приоритети. Наложително е да се работи и за защитата на външните граници на ЕС, допълни Шусел. По думите му Европа не бива да се превръща в затворена крепост, но е редно да се определи кой може да влиза легално в съюза и да остава и кой не. Европа трябва да води активна политика на добросъседство и да помага на държави като Турция, Египет, Алжир, за да се предотврати потокът от имигранти, каза Шусел. По думите му в по-далечна перспектива е добре да се мисли и за създаване на икономическа общност на средиземноморските държави.

Като една от големите теми на ЕС Шусел посочи вътрешната миграция в рамките на съюза. Между 12 и 15 милиона души от Източна Европа са минали в Западна, но в тези държави населението намаля и сега имат демографски проблеми, аргументира се бившият австрийски канцлер.

"Аз не съм оптимист или песимист, аз съм за търсенето на възможности", каза още Шусел. Според него Европа винаги е излизала от кризите по-силна и по-уверена. За спора между ЕК и Полша Шусел посочи, че най-вероятно въпросът ще стигне до Европейския съд. За проблемите около отношенията с Унгария, неговата позиция е, че по темата трябва да се водят още дискусии, за да не стига до разединение.
 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3313 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Националист

2018.09.26 | 21:41

1
Лева да се върже за златото. С еврото си губим независимостта и все ще ни диктуват как да мислим и живеем.

Добави коментар

Водещи новини