България се нареди между Уганда и Монголия по икономическа свобода

  • 25 септември 2018 12:31

  • 1171
  • 2
България се нареди между Уганда и Монголия по икономическа свобода
© pixabay

България отново се нареди на 46-а позиция от общо 162 държави по света по икономическа свобода. Това става ясно от доклад, изготвен от канадския институт "Фрейзър", разпространен за България от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Изследването "Икономическа свобода по света: годишен доклад 2018" представя картината за 2016 година и измерва икономическата свобода - свободния избор, конкурентните пазари, защитата на собствеността, върховенството на правото и други.

Представянето на държавите се изразява в резултат от 0 до 10 точки, като 10 точки съответства на максимална икономическа свобода. Резултатът на България в тазгодишното изследване е 7.41 точки. През миналогодишния доклад страната ни получава 7.40 точки. За сравнение Ботсвана и Перу са непосредствено преди България с по-висок резултат, а Уганда и Монголия - след страната ни. Отчита се, че за една година икономическата свобода в България е нараснала с едва 0.01 точки, което трудно може да се интерпретира като чувствителен напредък, пишат от ИПИ.

Мястото на България е обусловено от оценката на икономическата свобода по няколко показателя. Първият - "Размер на правителството". По този показател страната ни получава 7.02 точки. България получава максимални точки за плоския данък, но общият резултат е намален заради размера на правителствените разходи и на държавните трансфери и субсидии. Оценката е същата и за 2015 година. Вторият показател - "Съдебна система и право на собственост". Тук България получава 4.83 точки. Наблюдава се спад в сравнение с миналогодишния доклад, отразяващ данни за 2015 година. Тогава оценката за страната ни по показателя е била 4.88 точки.

България продължава да получава ниска оценка именно заради този показател, посочват от ИПИ. Според анализаторите по-лошото е, че оценката по показателя отново се влошава, като основните причини за това са ниските оценки за независимостта и безпристрастността на съда, както и за доверието в полицията. Третият показател - "Достъп до сигурни и стабилни пари". В тази категория България от години получава най-високата си оценка - 9.44 точки.

Валутният борд продължава да гарантира стабилни пари, а инфлацията остава сравнително ниска (към 2016 година). Страната отново получава максималния брой точки за възможността за свободно поддържане на банкови сметки в чуждестранна валута.

Четвъртият показател - "Свобода на международната търговия". Тук страната ни получава оценка от 8.12 точки. Резултатът отразява ниските мита в международната търговия, но и отрицателното влияние на регулаторните пречки.

Петият показател - "Регулиране на кредита, труда и бизнеса". В тази графа страната ни получава 7.61 точки. Резултатът е следствие от относително слабото регулиране на кредитните пазари и същевременно от тежките регулации за труда и бизнеса. Оценките отразяват сериозните регулации при наемането и освобождаването на работници, тежката и скъпа бюрокрация, множеството административни изисквания към бизнеса, както и високото ниво на корупция.

В доклада начело на класацията за икономическа свобода се нареждат Хонконг и Сингапур. В топ 10 на класацията се нареждат още Нова Зеландия, Швейцария, Ирландия, САЩ, Грузия, Мавриций, Великобритания, Австралия и Канада.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1171 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Анонимен

2018.09.25 | 13:17

2
Барабар с маймуните
ето

2018.09.25 | 12:46

1
докъде ни докара, КРАДЛИВАТА ШАЙКА и ГОСПОДАРИТЕ НИ.

Добави коментар

Водещи новини