Едрият бизнес: Студентите да връщат пари за обучението си, ако не работят в България

  • 21 септември 2018 14:02

  • 8897
  • 8
 Едрият бизнес: Студентите да връщат пари за обучението си, ако не работят в България
© Pixabay (архив)

Българските студенти, приети държавна поръчка, е редно да имат ангажимент да работят след завършването си определено време в родината си, а ако не желаят - да връщат сумата, инвестирана в обучението им или поне част от нея, каза днес във Варна Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/.

Той уточни, че в организацията са изчислили колко е загубила страната ни през последните близо 30 години от това, че обучени младежи - завършили университет или средно специално училище, са я напуснали веднага след дипломирането си. Според Иванов сумата възлиза на близо 25 милиарда лева и тези средства са абсолютно невъзвращаеми. По думите му тези хора на практика са допринесли за развитието на икономиката и повишаване на брутния вътрешен продукт на други държави, макар че са получили образованието си безплатно у нас.

АИКБ предлага реформа в начина на финансиране на университетите, допълни Иванов. По думите му е добре държавата да плаща само за обучение в специалности, за които има реално търсене на пазара на труда. Иванов допълни, че предложението младежите да работят поне известен период в родината си, не означава да се ограничава свободата им или правото им на придвижване и работа. Всеки има право да имигрира, но и държавата има право да си търси направените инвестиции за образование, обясни Иванов.

Във Варна днес изпълнителният директор на АИКБ участва в дискусионен форум, посветен на съвременните бизнес модели и форми на труд в условията на дигитализация и глобализация. Домакин и организатор на срещата бе Икономическият университет в крайморския град. В дискусиите се включиха и представители на Европейския икономически и социален комитет, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
8897 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
пурко

2018.09.21 | 21:37

8
Още едно потвърждение че "едрият бизнес" всъщност е старата БКП номенклатура(червената мафия).По време оно имаше тъй нареченото "разпределение" осмяно в "Специалист по всичко" с Апостол Карамитев,Георги Калоянчев, Гинка Станчева и други.По него време дори и завършилите средно трябваше да работят където ги пратят,изключение правеха само децата на партийната номенклатура.Очаквам както са я подкарали да върнат и ергенския данък от грижа за демографията...
toi

2018.09.21 | 18:54

7
А бългорският народ излиза с предложение - работодателите да бъдат задължени да осигуряват адекватни заплати, съобразени с европейските. При неспазване на това задължение, държавата да налага корпоративен данък в размер 50% от печалбата!!!
Ку-Ку

2018.09.21 | 18:38

6
Всичко трябва да връщат, при това с лихвите, когато не си отработят обучението. На запад, в белите страни, е точно така.
:))))

2018.09.21 | 17:26

5
и пенцийте да връщат пари , що са живи или не са в чужбина :)
леле майко ние в ЕС ли сме или в концлагер
Борис

2018.09.21 | 16:16

4
На кой да връщам пари бе? На майка ми и на баща ми ли? Защото всичко, което е платила държавата за моето образование, са го взели от майка ми и баща ми през данъците, които са плащали.
коментар

2018.09.21 | 14:55

3
Има резон в подобно предложение , НО ???
Но ако тези млади хора работеши в чужбина ,изпрашат пари на своите родители за преживяване за сметка на прдварителните обешания на ОБЕДИНЕНИТЕ ни ПАТРИОТА за достойни стгарини на най бедните хора в ЕВРОПА?
Българин

2018.09.21 | 14:54

2
Решението според мен е друго. Работодателите да си изкарат главите от там където са ги наврели и да започнат да плащат нормални европейски заплати. Така почти никой няма да ходи никъде и държавната инвестиция в образованието на млади хора е спасена. Правителството също може да помогне като плавно направи минималната заплата 1000 евро за период от 5 години например.
Онзи

2018.09.21 | 14:51

1
Държавната поръчка не е безплатна бе Иванов ли си, къв си. НЕГРАМОТНИК. Този даже е шеф че на АИКБ. Леле майко.

Добави коментар

Водещи новини