6808 са регистрираните електрически и хибридни превозни средства в страната

  • 05 септември 2018 14:01

  • 571
  • 0
6808 са регистрираните електрически и хибридни превозни средства в страната
©

Заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов е представил първия по рода си български електрически автомобил. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на икономиката.

На официалната церемония собственикът на "Син карс интернешанъл" инж. Росен Даскалов е представил шосейна версия на първия български електрически автомобил, състезателен автомобил и концепция за мултифункционален и компактен градски електромобил, който е планирано да се произвежда у нас и да се изнася в чужбина. По думите на Даскалов новият L City е изцяло насочен към бъдещето и именно затова от него ще се предлага единствено електрическа версия.

Общо регистрираните електрически и хибридни превозни средства в страната от всички категории е 6808, като от тях леки автомобили изцяло електрически са 554, което е ръст от над 600 на сто за последните 5 години, е казал заместник-министърът Борисов.

Борисов е подчертал, че производството на български електромобил е сред приоритетите и изцяло съответства на насоките на провежданата икономическа политика за насърчаване на инвестициите в нови иновативни производства при осъществяването на Иновационната стратегия за интелигентна специализация, както и за развитие на електрическата мобилност у нас.

За да има устойчива платформа за развитие на сектора в дългосрочен план, е създадена междуведомствена работна група за разработване на Национална програма с Пътна карта за развитие на електрическата мобилност до 2025 г. и хоризонт до 2030 г., е добавил още Борисов.

Последвайте канала на

Десислава Станева
571 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини