Експерт: Нивото на контрол на Търговския регистър от външни държавни органи, е било занижено

  • 16 август 2018 07:40

  • 1507
  • 2
Експерт: Нивото на контрол на Търговския регистър от външни държавни органи, е било занижено
©

Нещо, което ви е важно го пазите добре. Това, което се е случило с Търговския регистър е, че е имало технически проблем. Това обясни Ясен Танев, експерт по киберсигурност, в ефира на БТВ.

В България има много добри специалисти, които си вършат съвестно работата, увери той. „Трябва да се използва масив с данни, а не отделни дискове, има топъл резерв, който трябва да се включи автоматично в архива. Данните се копират и в резервно хранилище в София. Това, което не се е случило и това е проблем, е че е имало доклади, че системата може да дефектира и са дадени препоръки, които не са се изпълнили. Нивото на контрол от външни държавни органи, е било занижено. Контролът трябва да е адекватен“, подчерта експертът.

„Ако нямате резервни копия, от които да възстановите бързо информацията, може да се наложи да се разглобят дисковете. Липсвало е копие, което може да се подмени в момента. Това може да се отработи със стрес тестове и да се осигури резервно оборудване“, каза Танев.

„Има компании, които имат капацитета да изпълнят тези обществени поръчки. Когато става въпрос за обект от национално значение трябва дейността да е прозрачна, да се предостави на независими и утвърдени фирми, с доверие в обществото. Трябва да се обърне внимание и на заплатите в ИТ-сектора. Търговският регистър трябва да има поне още две хранилища на данни. Вярвам в дигиталното управление на държавата и то трябва да се развива“, каза още експертът.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1507 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.08.16 | 13:14

2
Дигиталното управление само създава проблеми. После следват извинения за неудобството.
kolxo

2018.08.16 | 12:34

1
А как очаквате да е, като все 'наши' фирми печелят държавните поръчки. Лирекс... повече какво да кажем. Ако имаше търговски регистър, да прочетем чия е и как е стана какъвто е, но ... няма къде да проверим. Колко удобно. Сега пратете всички дискове да се разглобят в Израел и всичко ще ни е наред.

Добави коментар

Водещи новини