Адвокат: Сривът на Търговския регистър е лош сигнал за инвеститорите

  • 14 август 2018 07:29

  • 731
  • 0
Адвокат: Сривът на Търговския регистър е лош сигнал за инвеститорите
©

Техническият срив на Търговския регистър е безпрецедентна ситуация. Регистърът винаги е имал проблеми в дейността си, но никога не е прекъсвал работа за такъв срок. Това предизвиква притеснение. Това каза адвокат Трифон Трифонов към Асоциация на индустриалния капитал в България в ефира на БТВ.

Не ми се иска да е вярно, че калпави дискове или технически проблем е сринал Търговския регистър. Това би показало, че има недостатъчна положена грижа към обезпечаване на дейността на Търговския регистър. В тази база данни се съдържа информацията за всички търговци в България. Затова се надявам агенцията да е положила достатъчно усилия и е направила много копия и архиви на информацията, която съхранява. Със сигурност тази информация трябва да бъде възстановена, но кога и как не е ясно“, допълни той.

Адвокат Трифонов не допусна да има възможност за източване на данни или манипулации, тъй като в момента няма достъп до системата.

Относно възможността засегнатите да търсят правата си, адвокатът каза: „Тепърва ще се установява дали има загуби. Със сигурност някои търговци ще имат пропуснати ползи. Нефункционирането на регистъра е неизпълнение по европейското законодателство. Невъзможността на държавата да предостави тази услуга е нарушаване на законодателството. Скептичен съм, обаче дали може да се получи обезщетение. Това е лош сигнал за икономическата среда в България и за инвеститорите. Създава се несигурност за търговския оборот“, каза юристът и посъветва да не се сключват сделки, докато няма достъп до регистъра.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
731 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини