Пекин финансира строежа на шест кораба за БМФ, подписват договора в присъствието на Борисов и Къцян

  • 06 юли 2018 17:24

  • 4432
  • 6
Пекин финансира строежа на шест кораба за БМФ, подписват договора в присъствието на Борисов и Къцян
©

Китайската "Ексимбанк" (The Export-Import Bank of China) финансира проекта за изграждане на 6 супермодерни високоефективни екологични кораба за Параходство "Български морски флот" (БМФ). Това съобщи за Novini.bg изпълнителният директор на БМФ к.д.п. Александър Калчев. Договорът на стойност 95 млн. долара ще бъде подписан днес в Гранитната зала на Министерския съвет в присъствието на премиерите на България и Китай Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г и Ли Къцян.

Става въпрос за 45-хиляди тонни бълкери (б.а. - кораби за превоз на насипни товари) от последно поколение, с 30% по-нисък разход на гориво спрямо досегашните съдове със същия DWT. Те са и с по-голяма кубатура на товарните помещения, което повишава ефективността им, обясни капитан Александър Калчев. И 6-те нови кораба са с ледови клас - за плаване в Северния Атлантик и Балтика, което им дава възможност да преодоляват ледени полета с дебелина на леда до 40 см без асистенция. Плавателните съдове бяха поръчани преди близо година и вече са в строеж, уточни още Калчев.

Шестте нови кораба на БМФ ще носят имена на български планини и върхове, като Плана, Миджур, Мальовица, Бузлуджа и др.

Кредитни споразумения за над 100 млн. евро са договорени от Българската банка за развитие с китайски финансови институции за развитие за българския бизнес през 2017 г., заяви министърът на икономиката Емил КараниколовЕмил Караниколов Емил Караниколов е министър на икономиката. Роден е на 3 юни 1980 г. През 2001 г. завършва право в, който участва в Първата среща на междубанковата асоциация на Китай и страните от Централна и Източна Европа във формата 16+1, организирана от ББР в София. На форума участие взеха председателят на УС на Китайската банка за развитие г-н Хуайбан Ху и представители на 14-те банки за развитие и търговски банки, членуващи в Асоциацията.

Караниколов посочи, че за осъществяването на успешни инфраструктурни и бизнес проекти основно значение има достъпът до финансиране и даде пример, че през 2017 година ББР е сключила с Китайската банка за развитие кредитно споразумение за подкрепа на съвместни инвестиционни проекти на стойност 80 млн.евро, като финансирането е допринесло за развитие на важни за икономиката на България проекти в областта на транспорта, възобновяемите източници, строителство, промишленост, земеделие и други сектори. „През 2017 година с ББР бе сключено и Споразумение за финансово сътрудничество за кредитна линия за 50 млн. евро от Ексим - Банката на Китай за финансиране на българския бизнес", допълни икономическият министър. По думите му в процес на преговори е осигуряване на още едно кредитно споразумение с Индустриалната и търговска банка на Китай - за втори път след това, което бе сключено през 2016 г.

Министърът на икономиката изтъкна, че създаването на Междубанковата асоциация между Китай и страните от Централна и Източна Европа през миналата година в Будапеща се е превърнало в едно ново измерение, което ще придаде по-голяма конкретика на политическите разговори, подпомагайки развитието на цялостната инфраструктура и реализацията на двустранни и многостранни проекти.

„Форматът 16+1 от инициативата „Един пояс, един път" вече има съществен принос за новата динамика в икономическите връзки, както и за засиления интерес на китайски компании към тази част на континента, подчерта Караниколов и допълни че България отдава важно значение на инициативата „Един пояс, един път", като платформа за нови възможности в посока засилване на инвестиционното и търговското сътрудничество.

На Форума ще бъдат подписани Програма за сътрудничество за периода 2018-2020г. и Споразумение за сътрудничество за изграждане на капацитет и споделяне на опит. Това са първите официални документи на Асоциацията след учредяването й през ноември миналата година в Будапеща.

Последвайте канала на

Novini.bg
4432 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Браво на ГЕРБ и Обединените Патриоти!

2018.07.07 | 00:00

6
Руски газови и ядрени проекти, китайски проекти, гомнарите БСП ще си съдерат гласните струни да квичат от злоба и завист!!!
Рррр

2018.07.06 | 23:35

5
Простотията и злобата бесепарска няма край затова власт през крив макарон :)

2018.07.06 | 22:46

4
БМФ е собственост на 2 фирми . Едната притежава 70% другата 30% и двете са собственост на Домусчиеви. Обаче премиера Борисов присъства при подписване на договора.... Тая работа смърди яако !
ала -бала

2018.07.06 | 22:07

3
БСП Сега пък кораби ще ядем !
вашата......

2018.07.06 | 18:44

2
Не пишете, че корабите са за БМФ- те са за частната компания на Домусчиев. А, който идиот хариза емблемата БМФ , бял ден да не види .

2018.07.06 | 18:30

1
Китайци, защо помагате на седесарската мафия, теглете и една пичка майчина Банкянска и си заминавайте.

Добави коментар

Водещи новини