Обсъждат възможностите за развитие на малкия и средния бизнес в Благоевград

  • 11 юни 2018 14:19

  • 1299
  • 0
Обсъждат възможностите за развитие на малкия и средния бизнес в Благоевград
©

Представители на малки и средни предприятия се включиха в информационна среща на Областния информационен център в Благоевград на тема "Финансиране на стартиращ бизнес със средства от европейските фондове", организиран съвместно с община Благоевград.

По време на събитието бяха представени възможностите за финансиране на собствен бизнес с финансови инструменти - микрокредитиране със споделен риск по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" и инструменти за дялово финансиране по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", съобщава БТА.

Срещата беше открита от Зорница Кралева - зам.-кмет по европейски програми и проекти на община Благоевград. Финансовите инструменти, които бяха представени днес, представляват друг вид финансова подкрепа на крайните получатели на европейски средства в допълнение на по-широко използваната до сега и по-позната форма с т.нар. "грантове" - или безвъзмездно предоставената финансова помощ. На практика, чрез финансовите инструменти крайните ползватели на европейските средства получават подкрепа посредством пазарно ориентирани механизми - например, чрез предоставянето на нисколихвени заеми, гаранции, капиталови инвестиции и други.

Условията за кандидатстване, допустимите кандидати и дейностите, които ще получат финансиране, бяха представени от Камен Славов - ръководител звено "Финансови инструменти" във Фонд мениджър на финансови инструменти в България. Предимство ще се дава на безработни лица и младежи, млади майки извън пазара на труда, предприемачи от уязвими групи, социални предприятия и предприятия в начален етап на развитието си.

Като възможност за развитие на малкия и среден бизнес бяха представени и програмите за подкрепа на начинаещи предприемачи на Европейската комисия - "Еразъм за млади предприемачи" и "A.L.E.C.O".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1299 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини