Китайският посланик у нас: България е важна за Китай като врата между Европа и Азия

  • 09 юни 2018 19:31

  • 4132
  • 5
Китайският посланик у нас: България е важна за Китай като врата между Европа и Азия
©

Негово превъзходителство Джан Хайджоу, посланик на Китай в България, даде специално интервю за журналиста Любо Огнянов.

То бе излъчено в предаването "Офанзива" в ефира на Канал 3. Ето какво заяви той:
 
Любо Огнянов: Има ли Китай интерес към инфраструктурни проекти в България?
 
Джан Хайджоу: Една китайска поговорка гласи: "Искаш ли  да забогатееш, първо направи пътя". Тук пътя има по-широко значение, а именно инфраструктура. Това е важен опит на Китай, довел до бързото си развитие през последните 40 г. от реформата и отварянето си към света. От началото на реформите, въпреки тежката икономическа ситуация и материален недостиг, Китай със стиснати зъби, затегнат колан и при ограничен финансов ресурс реши да инвестира приоритетно в развитието на инфраструктурата.
 
Китай разбра, че инфраструктурата е благоприятна предпоставка за благоприятна бизнес среда и за привличане на чужди инвестиции. Същевременно, за по-бърза възвръщаемост на вложените средства, се използва заплащане на част от качествените инфраструктурни участъци, които после се инвестират в нови инфраструктурни проекти. Ние го наричаме "Ефект на търкалящата се снежна топка".
 
Благодарение на този начин инфраструктурата на Китай осъществи експлозивен растеж. Откакто в Китай бе изградена първата високоскоростна жп линия за скорост от 350 км/ч през 2008 г. днес, само 10 г. по-късно, общата дължина на високоскоростната жп линия на Китай възлиза на 25 000 км. Което представлява над 66% от тази в целия свят.
 
Паралелно със собственото си развитие Китай придава голямо значение и върху международното сътрудничество в областта на инфраструктурата. Същината на инициативата "Един пояс, един път" е укрепване на инфраструктурната свързаност между страните-участници в съвместното икономическо развитие.
 
България е важна страна от инициативата "Един пояс, един път", разположена на транспортните коридори от Европа към Азия и е врата между двата континента. Благодарение на важното си местоположение сътрудничеството в областта на инфраструктурата също е сред приоритетите, насърчавано от правителствата на двете държави.
 
Разбира се, инфраструктурните проекти са големи и дългосрочни, затова преди  изпълнението им трябва да се направи сериозно проектно проучване, за да се осигури перспективата на икономическата устойчивост, като трябва да се избегне лекомисленост и безразсъдство. 
 
Любо Огнянов: Отдавна се говори за мащабния проект на Китай за новия път на коприната. Впечатление правят инвестициите в другите балкански държави - в Сърбия имате много големи инвестиции, в Гърция. Защо досега България изоставаше във всичко това? 
 
Джан Хайджоу: Разбирам. По този въпрос имаме няколко български приятели, които се оплакваха от това. Те казват, че откакто стартира сътрудничеството 16+1 няколко съседни на България държави, като Сърбия и Гърция, по-бързо успяха да постигнат сътрудничество с Китай.
 
В това отношение България изостана, но, според мен, на  този въпрос не трябва да се гледа по този начин. Бих казал, че в международното сътрудничество не става дума кой е изостанал - различните държави са в различни ситуации и с различни приоритети за международно сътрудничество.
 
Намирайки взаимноизгодни пресечни точки за сътрудничество не би трябвало да има проблем нито за инвестирането, нито за изграждането. България е мост между Европа и Азия, има много важно стратегическо местоположение, България е като врата между двата континента и затова вашата страна е между важните държави, участници в инициативата "Един пояс, един път".
 
Ние обръщаме голямо внимание на България в тази инициатива, както и във формата 16+1, и затова като първа стъпка са необходими повече контакти в политиките. Очаквам България да се превърне в блестящ пример на инициативата за нов път на коприната.
 
Любо Огнянов: Наближава срещата 16+1 в рамките на българското европредседателство, очаква се и посещението в България на г-н Ли Къцян, китайския министър-председател: какво може да очакваме  от този форум с участието на Китай?
 
Джан Хайджоу: България за пръв път е домакин на срещата между Китай и страните от Централна и Източна Европа. Сътрудничеството във формат 16+1 се фокусира върху България. В рамките на срещата на върха ще се проведат редица многостранни и двустранни срещи, както и съпътстващи мероприятия, които ще подпомогнат България да намери повече пресечни точки и възможности за взаимно-изгодно икономическо сътрудничество на многостранно и двустранно ниво в рамките на 16+1. 
 
На срещата ще се публикува листа на постигнатите резултати от сътрудничеството. Доколкото знам в момента страните-участници се подготвят и изработват започнатите и узрелите конкретни за сътрудничество, за да постигнат повече споразумения по време на срещата. Освен с присъствието си на срещата на върха,  китайският премиер г-н Ли Къцян ще проведе и официално посещение в България, което е първото от 18 г. насам. 
 
Двете страни широко и задълбочено ще обменят мнения за сътрудничеството в областта на политиката, икономиката, научните технологии, образованието, културата и др. Селското стопанство, търговията със земеделски продукти, туризмът, науката, финансите и електронната търговия,както енергетиката и инфраструктурата, които споменахте, ще бъдат акценти за разговорите по време на посещението.
 
Нека заедно очакваме повече конкретни резултати и за сътрудничеството между България и Китай в различни области за благоденствието на двата народа.
 
Любо Огнянов: И накрая един личен въпрос: какво ви харесва най-много в България?
 
Джан Хайджоу: От 2 г. съм в България, вярвам, че всеки, който я е посетил, особено тези, които са пътували из България, ще бъдат впечатлени от природните пейзажи, от блестящата култура на България. Но най-силно впечатление ми направи българският народ - приятелското му отношение, добротата, миролюбието, както и силното желание за по-добър живот. Тези характеристики на народа ви предоставят важна гаранция и възможности за по-нататъшното развитие на България. Бих искал да използвам случая да пожелая просперитет и благоденствие на приятелския български народ!
 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
4132 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Natali

2018.06.10 | 00:01

1
Здравейте)
Аз съм много привлекателно и секси момиче.
Харесва ми да пътувам
Търся човек, който да ме покани.
Покажете страната или града.
Моите интимни снимки на сайта >>>> http://lovechat.usa.cc

2018.06.13 | 08:18

5
Може да си секси но ситвърде глупава.

2018.06.10 | 01:46

3
не допускайте китайците да са новата световна империя - достатъчно ни се изредиха да ни командват
манев

2018.06.13 | 08:17

4
Дали ще те командват зависи до голяма степен и от теб.

2018.06.10 | 00:04

2
Да руснаците заковаха вратата със войната в украйна, големи симпатяги

Добави коментар

Водещи новини