Размразиха проекта АЕЦ "Белене"

  • 06 юни 2018 18:11

  • 2904
  • 6
Размразиха проекта АЕЦ "Белене"
© bulphoto

Проектът АЕЦ "Белене" ще бъде в най-напреднала фаза в сравнение с други подобни проекти в региона, ако се стартира до една година. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по пред журналисти след заседанието на Комисията по енергетиката.

Тя припомни, че разполагаме с лицензирана площадка, с оборудване и с необходимите документи и изключително важния - нотификацията от страна на ЕК.

"На всички потенциални инвеститори за АЕЦ „Белене“ сме заявявали позицията си, че проектът ще е на пазарен принцип без държавни гаранции и дългосрочни договори за изкупуване на енергия", коментира Петкова. Тя поясни, че за този проект никога не са обещавани държавни гаранции и дългосрочни договори дори и в неговия първи вариант.

Енергийният министър уточни, че ако утре се приеме проекторешението на ГЕРБ до 31 октомври тази година ще трябва да бъде разработена процедурата за избор на стратегически инвеститор и да бъде структуриран проектът. „Смятам, че това е разумен срок, тъй като и подготовката на такъв тип процедура е сложен и отговорен процес. За да се подготви такава процедура, трябва много добре от всички аспекти да се огледа, така че тя да съдържа критерии, които да бъдат максимално обективни и да гарантират прозрачност и публичност, т.е. да имаме възможност да направим своя избор и да изберем най-доброто за България“, заяви министърът на енергетиката.

ДПС са категорични, че няма да подкрепят рестарта на проекта АЕЦ "Белене". Това стана ясно от думите на експерта по темата в движението Рамадан Аталай малко преди всички останали партии да гласуват "за". "Започваме един нов проект със стари кърпежи", предупреди Аталай ден преди пленарната зала да обсъди темата.

Според него налице е тотална неяснота в намеренията ни, като например, дали може държавата да участва в една проектна компания с активите и пасивите на Белене, което е планирано в проекта. "И затова ние казваме, че няма как да подкрепим това нещо, защото този проект няма да види бял свят. Защото не сте готови", обобщи Аталай.

Въпреки това днес бе решено проектът за АЕЦ “Белене” да бъде възобновен.

С решението, предложено от ГЕРБ, се възлага на енергийният министър да търси възможности за изграждане на централата със стратегически инвеститор на пазарен принцип.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2904 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Патриот!

2018.06.07 | 19:14

6
Кой спря АЕЦ и какви са загубите на държавата от това? Най-после ще дадете ли отчет за какво харчите парите ни? До кога виновниците ще стоят в управлението и ще продължават да крадат? Искаме отчет за всички харчове! Харчите и милиони за охрана, от кого се страхувате?
Патриот!

2018.06.07 | 19:07

5
Кой спря АЕЦ и какви са загубите на държавата от това? Най-после ще дадете ли отчет за какво харчите парите ни? До кога виновниците ще стоят в управлението и ще продължават да крадат? Искаме отчет за всички харчове! Харчите и милиони за охрана, от кого се страхувате?
Правилно!

2018.06.06 | 22:16

4
Може да съм критикувал за редица неща, но тук решението на правителството е правилно! Другите големи държави имат десетки атомни централи, Щатите стотици - ние тук да се тровим с ТЕЦове. Аз лично бих ги платил тези 3000 лева дето излиза на човек АЕЦ Белене.

2018.06.06 | 19:43

3

абе кои сте вие , че ще ви показват какво имало в наилоните.
Да не би всеки ден да снимат какво има в Козлодуй, важното е че от там излиза ток на 8 стотинки ,а от американските тецове излиза на 40 стотинки
adas

2018.06.06 | 19:34

2
от гьол стана лицензирана площадка???? от хибридна война стана стратегически проект??? тия са за разстрел всичките.
naco

2018.06.06 | 19:26

1
Другарко Петкова,ПАК Ви питаме ,КЪДЕ са ПАПКИТЕ ,които ПИСАХАТЕ за ПРОВЕРКАТА в "Белене" преди да станете "министър"? КАКВО пише в тях? КЪДЕ са ПЛАТЕНИТЕ "реактори"? ЦЯЛОТО ли "оборудване" за тези "реактори" е ТУК в България под тези НАЙЛОНИ и КАШОНИ,които не знаем ЗАЩО ,но доста ЧЕСТИЧКО започнахте да ПОКАЗВАТЕ????

Добави коментар

Водещи новини