Евростат отчита анемичен растеж на продажбите на дребно в България

  • 04 май 2018 14:05

  • 1310
  • 0
Евростат отчита анемичен растеж на продажбите на дребно в България
©

Продажбите на дребно в еврозоната се повишиха през март доста по-сдържано от очакваното при тяхно слабо понижение в рамките на целия ЕС, което е пореден знак, че икономическият растеж на Стария континент вероятно вече достигна своя пик.

Продажбите на дребно в България също нараснаха почти символично през март, след като през януари и февруари те се свиха за пръв път от юни 2017 година насам, показват данни на Евростат.

Търговията на дребно в еврозоната се увеличи през март с едва 0,1% спрямо февруари, когато нарасна с 0,3%, докато осреднените очаквания на финансовите пазари бяха за по-солиден подем с 0,5 на сто. Трябва да се има предвид, че слабите продажби на дребно в региона на единната валута през последните четири месеца са факт въпреки продължаващото понижаване на нивото на безработица и въпреки все още високите нива на потребителско доверие. Това предполага, че здравите потребителски разходи, които бяха генератор на солидния икономически растеж през миналата година, вероятно няма да имат подобен позитивен ефект върху растежа през настоящата година.

Слабото увеличаване на търговията на дребно се дължи най-вече на повишение с 0,2% при продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия, докато продажбите на нехранителни потребителски стоки се свиха с 0,5%, а тези на автомобилни горива - с 0,4 на сто.

На годишна база растежът на продажбите на дребно в еврозоната се забави през март до 0,8% от 1,8% през февруари, докато осредните прогнози на финансовите пазари бяха за по-силно повишение с 1,9 на сто. И тук основен генератор на растежа при търговията на дребно на годишна база беше повишението с 1,4% при продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия, като в същото време продажбите на нехранителни стоки се увеличиха с 0,3%, а на автомобилните горива - с 0,4 на сто.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1310 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини