Кирил Домусчиев: Новият завод в Пещера ще даде работа на много българи и ще ни слави по света (видео

  • 15 април 2018 18:20

  • 32716
  • 17
Кирил Домусчиев: Новият завод в Пещера ще даде работа на много българи и ще ни слави по света (видео
© Канал 3

И аз, и хората около мен, и организацията, която ръководя, се стремим да помагаме на хората. Това каза в предаването "Беновска пита" по Канал 3 бизнесменът и председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Кирил Домусчиев.

Бизнесът трябва да си партнира с политиците в посока да се създава такава среда, че и бизнесът да е добре, и обществото да е добре. В някои случаи има изкрививания – бизнесът се опитва да управлява политиците, но трябва да има баланс – бизнесът да си партнира с политиците, а не да управлява, подчерта Домусчиев.

Бизнесът в България като цяло няма това влияние, каквото например имат синдикатите. През последните 2 г. работодателските организации се обединихме с една обща цел – климатът за бизнеса в България да бъде благоприятен, заяви бизнесменът.

Той заяви, че е горд със спечеления проект по плана "Юнкер". По думите му заводът в Пещера се строи с усилени темпове и ще даде работа на много хора в региона. До 1-2 години продукцията от този завод ще се продава в над 100 държави и ще слави България, заяви Домусчиев.

Той коментира и темата за внос на работници. През последните години раждаемостта намалява, много наши сънародници търсят по-добър живот зад граница. Това се случва и в други страни от Европейския съюз като Полша и Чехия. Държавите около нас реагират обаче адекватно – в Полша има над 2 млн. работници от Украйна. Това е съвсем нормален процес и не виждам защо трябва да спъваме българската икономика при положение, че имаме индустриален потенциал. В момента нямаме кадри, а от нас се очаква растеж. Възможно е и българите, които работят в чужбина, да се върнат. Това ще стане, когато имат възможност да работят в модерни предприятия, има ред и няма престъпност, заяви Кирил Домусчиев.

По думите му в момента икономиката ни има нужда от няколкостотин хиляди чуждестранни работници.

В европейските директиви изрично е написано, че омбудсманът няма право да се бърка в частно - правни отношения. А в България взима отношение все едно нямаме съдилища, прокуратура. Използвахме тази вратичка и затова подписахме тази жалба до Мая Манолова и ми е много любопитно българският омбусман с новата му роля да се бърка в частно - правни отношения да прекрати тази несправедливост българският народ да плаща за електроенергията за тези централи, каза председателят на КРИБ.

Припомняме, че работодателските организации повишиха готовността си за протести срещу цените на тока от код "жълто" на код "оранжево" - причината са неизгодните договори на държавата с т. нар. американски централи "Марица-изток" 1 и 3, заради които всяка година от джоба на всяко българско домакинство излизат по 161 лева в полза на собствениците на ТЕЦ-овете.

Г-жа Манолова с това си право ще може да изиска информация от правителство, най-вероятно ще се запознае и с решението на ЕК, където тези две централи са обявени за неправомерна държавна помощ. И не знам защо разни енергийни експерти говорят разни щуротии, но има решение на ЕК, според което България трябва да прекрати договорите си с тези централи и да им изплати тази разлика, която се получава. Едната централа вече изцяло е изплатена и в момента говорим за надплащане, за другата е между 50 и 100 милиона. Само че трябва да има по-голяма активност от страна на институциите, за да могат тези договори да бъдат прекратени.Имаме предложение конкретно - Фондът за енергийна сигурност да вземе заем между 50 и 100 милиона и в крайна сметка плащането за следващите години на тези пари ще бъде от порядъка на под левче. И това е обсъждано с представители на правителството и на енергийната комисия. Въпросът е кой в крайна сметка ще има воля да прекрати тези договори. Защото всеки ден българите плащат извънземни суми за тези централи, заяви бизнесменът.

Последвайте канала на

Novini.bg
32716 17

Свързани новини

Коментари 17

Добави коментар
гр_уйо

2018.05.01 | 23:02

17
Като е толкоз заинтересован защо купува бизнес в щатите? Да го развива тук и да плаща така както плащат на футболистите си.Да не би те да произвеждат нещо освен посредствен футбол?

2018.04.16 | 21:26

3
няма по добра и необлагаема печалба от черното тото...
хамалин

2018.05.01 | 23:01

16
Има някакво патологично нежелание да се повишава заплащането на труда и презрение към трудещите се от страна на точно тези "бизнесмени". Смятат ни за роби.
Запознат

2018.04.20 | 09:45

14
Прав е. Но проблема не са в реда и престъпността, защото техните нива в България са доста по-добри от много западни европейски страни. Проблема е в ниските нива на заплащане на труда. При такива нива, трудно ще намерят работници, които да дойдат, камо ли да се върнат българит
не е прав

2018.04.20 | 09:45

15
той самия изнася парите и бизнеса си в щатите. "братска"Що не тук ? -или свършиха далаверите тук?

2018.04.20 | 09:44

13
мaйната му на домуса
(гост)

2018.04.20 | 09:44

12
Голям мизерник си бе Домусчиев,много ти се иска да ги вкарваш от Украйна и дати бачкат ,като волове по 18ч на ден за минималната.Тези тук украинци бачкат по 70/80час.на седмица във Полша и за 8зло.на час,при положение,че поляка взема14зло.на час ,като то вае най ниската ставка под к

2018.04.20 | 09:43

11
седа и си мисля ? е , нема по нагло същество в природата , от нашенските ;бизнесмени; , ; банкери; и ;служители; , и не е никак чудно че ни затриват съвсем умишлено

2018.04.20 | 09:43

10
Работа и слава - добре, ма пари ще има ли, щото лудите са на свършване!
Иван

2018.04.20 | 09:43

9
господ гледа помак смешен всичко се връща кажи за баща ти агент на дс на децата ще ти се върне ти и тиквата борисов ще има възмездие
Домусчиев

2018.04.20 | 09:43

8
Ти вдигни заплатите, че за малко пари и ти няма да работиш!
Ввв

2018.04.20 | 09:43

7
Киро Гела пак разправя вицове,пълен паляк,както винаги!!!

Добави коментар

Водещи новини