Васил Велев: Има нагло манипулиране на свободния пазар на ток

  • 31 януари 2018 07:59

  • 2153
  • 1
Васил Велев: Има нагло манипулиране на свободния пазар на ток
© БНТ

90% от количествата електроенергия на свободния пазар се продават от ТЕЦ "Марица Изток 2" и АЕЦ "Козлодуй" при непрозрачни условия, непредполагащи открита и честна конкуренция. Това каза в сутрешния блок на БНТ председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

За нас това е нагло манипулиране на пазара и спекулативно повишаване на цените, добави той.

Направихме две срещи в Министерството на енергетиката, но там като че ли не могат да разберат каква им е задачата – открита и честна конкуренция на пазарите на едро на електроенергия в полза на крайните потребители. При нас нито е открита, нито е честна конкуренцията и въобще не е в полза на крайния потребител. Увеличението на цените на свободния пазар няма никаква икономическа основа. За нас не остава друг начин да привлечем вниманието върху проблема освен един голям запомнящ се протест, подчерта Велев.

По думите на енергийния експерт проф. Атанас Тасев в момента има излишък на електроенергия у нас. Ние все още нямаме напълно либерализиран пазар по една проста причина – нашата енергетика е дебалансирана. Рисковете от дебалансите се поемат от търговците. Има парцелиране на пазара и обединения, за да се минимизира риска. Не е изключено да се стигне и до картел, заяви проф. Тасев.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2153 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.02.01 | 11:51

1
Ами не чакайте викайте бореца срещу енерго мафията Делян Добрев да оправи нещата

Добави коментар

Водещи новини