Рекорден стокообмен между България и Япония за последните 10 години

  • 02 януари 2018 16:38

  • 2142
  • 2
Рекорден стокообмен между България и Япония за последните 10 години
© pixabay.com (архив)

Стокообменът между България и Япония е на стойност 151 млн. щ.д., което е най-високото постигано ниво на взаимната търговия от 2008 г. насам.

Това е станало известно по време на среща между заместник-министъра на икономиката Александър Манолев и посланика на Япония Масато Ватанабе, съобщиха от министерството. Има възможности за навлизане на редица български продукти на японския пазар като вина, млечни продукти, розово масло, рибни продукти. "Желанието ни е да поощрим българо-японския търговско-икономически обмен с повече срещи на правителствено ниво и контакти между бизнеса от двете страни", е казал зам.-министър Манолев.

През последните години има позитивен тренд на нарастване на японските инвестиции в България и трябва да използваме този факт, за да поканим и други японски компании да дойдат в България, е посочил посланик Ватанабе. Двамата са постигнали съгласие да се предприемат координирани действия за насърчаване на контактите между български и японски компании и малки и средни предприятия.
Зам.-министър Манолев е подчертал и важността на приключилите преговори за Споразумението за свободна търговия между Япония и ЕС, което се очаква да се отрази и на търговските отношения на страните-членски с азиатската държава.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2142 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.01.02 | 20:22

1
Ще правим търговия със Занзибар, Боствана и Япония, като изпуснахме безкрайния руски пазар.

2018.01.02 | 20:23

2
Стига си плакал като вдовица.

Добави коментар

Водещи новини