Природният газ поевтинява с повече от предложеното от "Булгаргаз"?

  • 15 декември 2015 13:13

  • 1046
  • 0
Природният газ поевтинява с повече от предложеното от "Булгаргаз"?
© Getty Images/Guliver

Цената на природния газ ще се понижи от началото на 2016 г. Това прогнозира пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ Иван Иванов в отговор на въпрос, свързан с внесеното от "Булгаргаз" предложение и поевтиняването на суровия петрол на международните пазари през последната седмица.

Поевтиняването, което се предвижда за първото тримесечие на 2016 г., ще бъде малко по-голямо от предвиденото от "Булгаргаз", коментира Иванов. Предполагам, че може да се окаже малко по-голямо, защото нашите експерти изчисляват всички ценообразуващи елементи и ще се произнесат компетентно, добави той.

Предложението на "Булгаргаз" до КЕВР, обявено миналата седмица, е за намаление в цената на природния газ за първото тримесечие на 2016 г. с 2,1 на сто до 406,49 лева за 1000 куб. метра, без акциз и ДДС. На 17 декември КЕВР ще заседава за приемане на доклада на работната група на регулатора и тогава ще станат известни окончателните изчисления на експертите, посочи Иванов.

Цените на природния газ ще намалеят, на не в голяма степен, поради това, че сривът на цените на суровия петрол, настъпи основно след 1 декември, а прогнозата се прави на основата на данни за предшестващите три месеца до 1 декември, коментира още председателят на КЕВР. Според него обаче поевтиняването на сорта "Брент" до 37 долара за барел тази сутрин, ще окаже силно влияние върху алтернативните горива, които участват във формулата за природния газ. Това означава, че и за второто тримесечие на 2016 г. вероятно цената на природния газ ще продължи да намалява, макар и с неголям процент, отбеляза Иван Иванов.

През четвъртото тримесечие на 2015 г. природният газ поевтиня с 14,26 на сто, спрямо предходното, припомня БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1046 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини