Не може да се говори за подкрепа на бюджета на ДОО, обяви Калфин

  • 29 октомври 2015 14:47

  • 1477
  • 0
Не може да се говори за подкрепа на бюджета на ДОО, обяви Калфин
© Булфото

Националният съвет за тристранно сътрудничествo не одобри проекта на бюджет на Държавното обществено осигуряване.

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска обобщи по време на заседанието на Тристранния съвет, че не може да се говори за подкрепа на бюджета на ДОО.

По отношение на искането на работодателите да не плащат първите три дни болнични, Калфин каза, че трябва да се търси решение, но то не е в прехвърлянето им изцяло към НОИ, а в посока да се ограничат злоупотребите.

Вицепремиерът е на мнение, че системата, която в момента съществува за договаряне на минималните осигурителни прагове не е добра и трябва да започнат разговори още тази година за промяната й, като се обсъди кои икономически параметри да влияят върху определянето на праговете, в които няма договореност.

Калфин припомни позицията си за необходимост от засилване на двупартийния диалог и предложението синдикати и работодатели да договарят минимални заплати по браншове.

КТ "Подкрепа" се обяви против замразяването на социални плащания в проекта на бюджет на Държавното обществено осигуряване.
Президентът на синдиката Димитър Манолов коментира по време на заседанието на Тристранния съвет, че не могат да подкрепят бюджет, в който прекалено често се среща "запазва се".

Дневният минимален размер на обезщетението за безработица отново се запазва в размер на 7,20 лв., припомни заложеното в проектобюджета на ДОО Манолов. По думите му на месечна база това прави около 150 лв. или едва 50 на сто от линията на бедност. КТ "Подкрепа" предлага минималното дневно обезщетение за безработица минимум да се удвои.

Според синдиката е наложителна и актуализация на гарантирания минимален доход , който е базов за определяне на месечни социални помощи е в размер на 65 лв. от 2009. Актуализацията му е наложителна, а твърденията, че е разточително висок, са цинични, каза Манолов

Според КТ "Подкрепа" обезщетението за отглеждане на малко дете (майчинство между 1-ва и 2-ра година) трябва да е не по-малко от минималната работна заплата.

Последвайте канала на

1477 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини