Работна група нищи смущаващия вид на Ларгото

  • 14 октомври 2015 18:09

  • 1173
  • 0
Работна група нищи смущаващия вид на Ларгото
© Булфото

Работна група ще нищи смущаващия външен вид на разкопките на Ларгото. Това стана ясно след среща на експерти в Министерство на културата.

МК взело под внимание становищата на всички, както обяви заместник-министърът на културата Бони Петрунова. Експертната работа група трябва в най-бърз срок да направи рецензия на проекта, съобщава news.bg.

Експертите признават, че това не са първите сигнали срещу визията на Ларгото. Целта на срещата днес била всички засегнати страни да си кажат всичко, което ги тревожи.

С археологията нямаме проблеми. Няма унищожена археология, категорична бе Бони Петрунова. Археологическите проучвания са направени коректно, изтъкна тя и посочи за пример, че даже е променен проектът на метрото, което минава по-дълбоко, за да не засегне археологията. Според нея няма разрушена старина, открита при археологическите разкопки.

Надзиждането е по френска експертиза, както стана ясно. До понеделник работната група трябва да се произнесе. Според Петрунова не всеки въпрос може да се разреши с обществено обсъждане. Малко занемарихме в България експертизата, смята тя.

12 души ще се включат в работната група. 3 от тях ще са представители на гражданското общество.

Попитана дали харесва ремонта на Ларгото, Петрунова бе лаконична и каза, че ще си каже мнението като види готовия проект. За пример тя посочи, че изказването й сега е все едно да идеш на китайски ресторант да си поръчаш патица по пекински, да видиш „патицата разчекната, кестените се варят" и от това да направиш извод „как ще изглежда манджата". Ще се придържаме към оригинала максимално, увери тя.

Зам.-кметът по културата Тодор Чобанов е доволен от срещата. Столична община е доволна, че МК реагира бързо на гражданските сигнали, подчерта той. Чобанов също така е доволен, че гражданите имат отношение към културното наследство.

Оригиналите са си там, те само са надзидани, обясни заместник-кметът. Самият той също има известни забележки към реализацията на проекта. Надзидът не трябва да се отличава драстично според него от оригинала.

Между оригинала и надзида трябва да има задължително сигниране, смята Тодор Чобанов.

Манол Глишев, който даде гласност на проблема, изрази задоволство от това, че ще има работна група. По думите му гражданите не могат категорично да коментират има или не разрушения. Съгласни сме да има работна група, каза Глишев. Иначе днешната среща той определи като представителна и интересна.

Глишев обаче настоява за обществен дебат за Ларгото и за култура на прозрачността.

Последвайте канала на

Novini.bg
1173 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини