Мездра на опашка за работа в "Леденика"

  • 12 август 2013 07:22

  • 3968
  • 2
Мездра на опашка за работа в "Леденика"
©

Порталът на бирената фабрика "Леденика" в Мездра отново е широко отворен. Бивши работници трескаво подават молби за назначение. Признават, че още помнят горчилката от забавените заплати и принудителните отпуски по време на агонията на завода, който хлопна врати окончателно преди 1,5 г., пише "Стандарт".

Новината, че захарният бос Гриша Ганчев е купил горчивото пиво, което е с 50-годишна история на пазара, обаче върна надеждите, че инсталациите ще тръгнат. И че работа ще има.

Първи на опашката за "Леденика" са строители и шлосери, които се надяват да бъдат наети за ремонтите. Сред тях са дюлгери и от врачанските села, които кризата изхвърли на борсата. "Все още правим огледи на цеховете и на този етап не е ясно какъв ще е бюджетът по възстановяване на предприятието", съобщи главният инженер Георги Нанов. Специалистът има 16 г. стаж в бирената фабрика, но напуснал потъващия кораб две години, преди той да акостира на дъното. Тогава бил технически мениджър и познава завода като пръстите на ръцете си. Сега е доволен, че няма разпродадено и разграбено имущество. Но не е убеден, че тиражираните в медиите инвестиции от 10 милиона лева, които ще вложи новият собственик "Литекс комерс", са реални, тъй като такива сметки още не са правени. Със сигурност според него предприятието трябва да придобие европейски вид, като се почне от покрива, изолациите и пребоядисването. Ще се ремонтират основно всички съоръжения и най-вероятно ще се купи нова поточна линия. Георги Нанов разкри, че молби за назначаване подават и оператори на машините.

Дружеството на ловешкия бизнесмен Гриша Ганчев купи фалиралата пивоварна в железничарския град, която беше собственост на Михаил Михов, по-известен като Мишо Бирата. На портала все още има скръбна вест за смъртта му през март 2011 г., както и некролог на съпругата му Ева, която почина през следващото лято. Стойността на сделката е 13 млн. лева. Новите работни места вероятно ще са около 200.

Кметът на Мездра Иван Аспарухов разкри, че е помогнал сделката да се случи. Участвал е в разговорите в икономическото министерство и с банките. "След като почина Михов, предприятието се срина", припомня Аспарухов. Според него обаче се вдигнал излишно много шум по отношение на загубите и задълженията към персонала. Той бил на категоричната позиция институциите да работят за оздравяването на завода, а не в обратна посока - за фалита му. "Тогава бях упрекван, че не съм защитил работниците, които протестираха за заплатите си, но се стигна дотам, че те 1,5 г. са на улицата", подчерта Аспарухов. Той призна, че въпреки различните политически и икономически влияния, които са се отразили зле на пивоварната, той винаги е бил спокоен за нея. "Предприятието е лесно възстановимо, на инвеститора няма да му коства кой знае какви усилия", смята градоначалникът. Едно от най-ценните предимства е, че ще ползва самостоятелен водоизточник с отлични качества, а общината ще се погрижи за инфраструктурата. Така постъпваме с всеки инвеститор, заяви Аспарухов. Разговорите му с "Литекс комерс" били по посока възстановяването да се случи по-бързо. Стигнало се до прогнозата, че за няколко месеца заводът ще бъде рестартиран и пивото с марката "Леденика" още през февруари следващата година ще бъде на пазара. Според Иван Аспарухов схемата по възраждането на пивоварната трябва да се мултиплицира в цялата страна, защото много промишлени активи стоят замразени в банките.

Мездра има опит и с още едно емблематично за града предприятие - текстилното "Сънитекс". След златните години на сатенените му тъкани за спално бельо на световния пазар и то фалира. "Помолих банките да не разпродават активите, сега заводът има нов собственик, който го възстановява от 4 месеца и скоро тъканите с марката "Мездра текс" ще се появят в магазините", убеден е управникът. По думите му с тези две предприятие се връща славата на индустриалната зона в 10-хилядния град.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3968 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Българин

2013.08.22 | 14:02

2
Какво може да се каже пак пране на пари или тяхното узаконяване. Кога ще проверят захарния бос Гриша Ганчев от къде е взел пари да закупи захарните заводи. Това в България никога не се е правило. Няма ли да се сложи начало на проверките за подарени милиони или пари от далавери (наркотици,рекет и др.).
аз

2013.08.22 | 14:02

1
Преди година време някъде направиха плах опит - но май по-скоро за парлама, без реални намерения да стигнат до истината.

Добави коментар

Водещи новини