БДЖ започва тотална разпродажба

  • 26 юни 2013 06:33

  • 2149
  • 3
БДЖ започва тотална разпродажба
©

БДЖ започва тотална разпродажба на всички активи, които трупат загуби на компанията, научи "Труд". Сделките са част от "план Б" за спасяването на дружеството след спирането на приватизационната процедура за "БДЖ-Товарни превози".

На тезгяха ще бъдат сложени недвижимости, подвижен състав и резервни части, които в момента трупат само разходи за охрана, но въпреки това се разграбват с бързи темпове.

Паралелно ще се водят и интензивни преговори с кредиторите на държавния жп превозвач като целта е задълженията да бъдат разсрочени за максимално дълъг период, обясниха източници от транспортното министерство.

Компанията ще се раздели с административни сгради и почивни станции за 90 милиона лева, които ще бъдат предоставени на Национална компания "Железопътна инфраструктура" срещу стари борчове за неплатени инфраструктурни такси, обясни в интервю за "Труд" министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов.

Според неофициална информация в списъка са повече от 20 сгради и към част от тях интерес имат местните власти от общините, в които се намират. Вероятно след прехвърлянето на имотите към НКЖИ ще се търсят възможности те да бъдат стопанисвани съвместно с местните власти.

Освен това ще се търси купувач за 1200 товарни вагона, които не попадат в бизнес плана на дружеството. Те вече бяха пуснати веднъж на търг, но не се яви купувач. Затова сега вероятно поръчката ще бъде разбита на няколко по-малки лота.

Планира се и продажба на централния офис на БДЖ на столичната улица "Иван Вазов". Историческата сграда е съсобственост между жп превозвача и НКЖИ и идеята е двете компании да продават заедно.

От транспортното министерство припомниха, че през 2005 г. за имота е имало кандидат-купувач, който е давал 30 млн. лева. Според министър Папазов сградата ще бъде предложена първо на държавното предприятие "Ръководство въздушно движение".

Междувременно шефът на БДЖ Чавдар Трендафилов обясни пред "Труд", че няма значение в коя сграда ще работи администрацията на компанията и че решението ще е на министъра.

"Засега не мислим за поскъпване на билетите във влака", каза още Трендафилов.

Последвайте канала на

Novini.bg
2149 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2014.04.08 | 23:32

3
Защоо? Където и да е, железопътния транспорт е държавен! САЩ, Канада, Великобритания! Следват "западните страни" за всякакви идиотщини като safety камери, забрани за пушене и т.н., а сега са тръгнали да приватизират и БДЖ. Както е тръгнало всичко до 10 години сградата на народното събрание и пътищата ще са частна собственост на някой западен/източен "инвеститор" (шеф на някоя криминална групировка).
ЧИТЧТЕЛ

2014.04.08 | 23:32

2
Ама нали нямаше да го разпродава БСП Или сикат да останат на власт докато има още какво да се къпи на пезценица и да се разори докраи страната. Хора, полицаи - изринете парламент ако искате да живеете в БГ

2013.06.28 | 23:17

1
AMI DA ZAPO4VAT RAZPRODAJBITE

Добави коментар

Водещи новини