Удостоверение за получен доход от пенсии може да се иска онлайн

  • 14 май 2013 07:02

  • 1624
  • 0
Удостоверение за получен доход от пенсии може да се иска онлайн
©

Хората вече могат да поискат по електронен път удостоверение за получен доход от пенсии за определен период от време.

Новата електронна услуга на НОИ е достъпна от вчера, а документът е необходим при кандидатстване за помощи, стипендии, кредити и т.н., пише "Сега".

Заявлението се подава чрез ЕГН и персонален идентификационен код до териториалните дирекции на осигурителния институт през рубриката Е-услуги/ Административни услуги. Към него трябва да има и сканиран документ за платена такса, ако е използвана банка. Тя според тарифата на НОИ е 2.40 лв. за дохода до 12 месеца и 4.80 лв. за над 12 месеца. Удостоверението може да се получи на място, с електронен подпис или по куриер. Това е петата електронна услуга на НОИ, след като онлайн вече може да се иска удостоверение за месечния размер на пенсията, за издаване на осигурителна книжка и за изплатените обезщетения и помощи, както и пари за безработица.

Със свободен достъп е друга нова услуга на НОИ, която позволява преизчисляване на годините тежък труд към масовата трета категория. Справката е от полза както за осигурените, така и за техните работодатели при преценяване правото на пенсия. Осигурители и самоосигуряващи се вече могат да проверяват и как върви обработката на документите за обезщетения, подадени от тях в НОИ. Справката се прави по БУЛСТАТ и ИКО и е изключително важна за тях, тъй като обикновено за всички забавени плащания НОИ се оправдава с некоректно попълнени или ненавреме подадени документи от осигурителите. Така работодателите ще могат да контролират осигурителния институт дали са започнали навреме обработката. Осигурените също имат възможност чрез онлайн справка да видят какви документи са подадени за обезщетенията им. Има и специален формуляр, чрез който пак срещу ЕГН и персонален код те да искат лична информация от НОИ защо се бавят плащания към тях.

И в момента форумите са пълни с оплаквания за забавени обезщетения, най-вече болнични и майчински, макар че след законодателни промени от началото на годината от НОИ обещаха това вече да става много по-бързо. Традиционното оправдание е с нередности от работодателя. Голяма мъка обаче е и бюрокрацията, тъй като се оказва, че хората трябва да подават по няколко декларации и документи за едно и също нещо. Например, ако се върнат на работа между първата и втората година на детето си, трябва веднъж да заявят, че прекъсват отпуска си и втори път специално да поискат да им се изплаща половината от обезщетението, което се полага при връщане на работа.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1624 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини