Жилищата в София поевтинели с през 2011 г. с 6%

  • 15 януари 2013 06:36

  • 784
  • 0
Жилищата в София поевтинели с през 2011 г. с 6%
©

Миналата година бе четвъртата подред на спад, макар и по-бавен, на цените на жилищата и прогнозите на повечето брокери за достигане на дъното и пълна стабилизация на пазара не се сбъднаха, отбелязва Монитор.

2009 г. и 2010 г. понижаването на цените бе двуцифрено, а през миналата и по-миналата година спадът в цените продължи. За последната година в София жилищата отидоха надолу с 4-6%.

Има и изключения, като например района на Докторски паметник, където поевтиняването е средно с 15%, което е доказателство за надценяване на имотите там. Идентична е ситуацията и в района на Медицинска академия, където средно спадът на цените е с около 8%. В центъра на София поевтиняването е от 5% при тристайните и до 1% при гарсониерите. Почти няма квартали, в които да има ръст в цените и при трите разглеждани типа жилища.

Най-силен интерес от страна на клиенти през изминалата година имаше отново към двустайните жилища. При тях в над 70% от кварталите се отчита спад в цените. На повечето места той е между 3% и 7%, но някъде достига до 15%. Там, където се отчита ръст, той е минимален – 1%-2%.

Почти аналогична е ситуацията и при жилищата с три стаи. Там поевтиняването за година е между 2% и 6% За последната година в по-големите градове няма големи колебания в цените на апартаментите. Максималното поевтиняване на квадратен метър жилищна площ е 4%. Единственото изключение е центърът на Варна, където двустайните апартаменти към началото на тази година се търгуват с 9% по-евтино в сравнение със същия месец на миналата. Максималното поскъпване на жилищата е 5%-6%, като то засяга гарсониерите в Бургас и Русе и 3-стайните имоти в крайдунавския град. Прогнозите на брокерите за стабилизиране на пазара и достигане на дъното през 2013 г. са сходни с тези от предишните 2 години. Ако това се повтори и тази година, това може да се тълкува по-скоро като продължаване на пътя към дъното, без да се знае къде е то.

Според някои анализатори основната пречка за съживяване на жилищния пазар у нас е все още витаещата несигурност у хората, какво може да се случи с работата им и бизнесът им. Със сигурност ще се сбъднат прогнозите за това, че и догодина българите ще са основните купувачи на апартаменти в големите градове. Пазарът ще зависи силно от възстановяването на икономиката и възможностите за по-лесно отпускане на кредити и тяхното поевтиняване. Според някои брокери догодина ще се засили търсенето за покупка на първо жилище, което е било отлагано през последните 4-5 години.

Последвайте канала на

Novini.bg
784 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини