Държавата отново влиза в "Топлофикация-София"

  • 03 януари 2013 07:25

  • 817
  • 0
Държавата отново влиза в "Топлофикация-София"
©

Поредното прехвърляне на собствеността на "Топлофикация - София" между държавата и общината отново е на път да стане факт. Този път идеята е "Български енергиен холдинг" да придобие миноритарен дял в дружеството, съобщи за "Капитал Daily" изпълнителният директор на "Топлофикация - София" Стоян Цветанов.

Целта е столичното парно ще изчисти дълга си от над 200 млн. лв. към БЕХ, който възникна в края на 2008 г. "В момента правим оценка на този дълг, работим съвместно и с колегите от БЕХ и търсим възможности и механизми да решим проблема, който бе натрупан в последните 4 години", посочи Цветанов.

Освен новото прехвърляне на собственост в топлофикацията обаче се обмисля и друга схема - дружеството да инвестира съвместно с БЕХ в изграждането на когенерация за производство на електроенергия в ТЕЦ "Земляне" и ТЕЦ "Люлин". Според Цветанов най-вероятно още през януари ще стане ясно кой от вариантите ще бъде предпочетен от сегашния собственик на дружеството Столична община. От общината не бяха открити за коментар. Изпълнителният директор на БЕХ Михаил Андонов в предишни изявления беше потвърждавал, че се работи по идеята за покриване на дълга на топлофикацията чрез придобиване на собственост, което най-вероятно ще стане чрез участие на холдинга в проект на дружеството.

За пореден път

Прехвърлянето на собственост между държавата и общината вече е добре изпитан сценарий за спасяването на дружеството. Първата такава операция беше през 2002 г. по времето на кмета Стефан Софиянски и енергийния министър Милко Ковачев. Тогава от държавния бюджет бяха отпуснати 45 млн. лв. за покриване на част от дълговете (общо 148 млн. лв.) на общинската топлофикация към "Булгаргаз", а останалите бяха разсрочени за пет години. Същата схема беше приложена за втори път в началото на 2009 г., когато общинският съвет гласува дружеството да бъде прехвърлено изцяло на "Български енергиен холдинг" срещу покриване на дълговете му, за което от държавния бюджет за 2008 г. бяха отпуснати 240 млн. лв. Това не намали задълженията на "Топлофикация - София" към "Булгаргаз", които дори нараснаха. Към тях обаче се прибавиха и дългове към БЕХ, което увеличи почти двойно общата задлъжнялост на дружеството през 2009 г. в сравнение с предходната 2008 г.

Периодът на държавно ръководство над дружеството трая 2 години. В края на 2010 г. Столична община придоби безвъзмездно 100% от дружеството. Мотивът беше, че то е част от инженерната инфраструктура на столицата и ще стане част от системата за оползотворяване на отпадъците на София. Това се очаква да се случи към 2015 г.

И се стигна до поредната спасителна операция заради дългове. Те от своя страна не могат да се изплащат от приходите на дружеството, които едва стигат за изплащане на текущите разходи за природен газ. Според данни, предоставени от "Топлофикация - София", едва през 2011 г. дружеството успява да покрие почти цялото количество синьо гориво, фактурирано от "Булгаргаз", а през 2012 г. дори да надплати 32 млн. лв. От топлофикацията също пресмятат, че от края на 2010 г., когато компанията стана отново общинска, на "Булгаргаз" са платени над 1 млрд. лв. Това обаче не е достатъчно да покрие дълга, който за 2011 г. е над 405 млн. лв. Изчистването, предлагано сега, е по схемата дълг срещу собственост. Все още не е решено какъв процент от капитала ще придобие БЕХ, но делът ще е миноритарен, което означава до 49%.

Вместо "Топлофикация - София" да бъде прехвърляна постоянно между държавата и общината, дружеството можеше отдавна да бъде приватизирано. По този начин щеше да се избегне необходимостта от отпускането на държавни средства, което постави столичната топлофикация в привилегировано отношение спрямо останалите дружества в сектора. Още през 2007 г. френската Dalkia, която притежава "Топлофикация - Варна", и чешката CEZ, която приватизира столичното електроразпределение и ТЕЦ "Варна", проявяваха интерес да купят закъсалото дружество. През годините е имало и много други предложения, но никое от тях не беше прието. Продажбата на топлофикацията беше залегнала и в приватизационната програма на общината, но до продажба така и не се стигна. Според Стоян Цветанов една от причините "Топлофикация - София" да не бъде продадена е, че това би увеличило цената на услугата, тъй като в дружеството ще бъдат направени инвестиции, които след това трябва да бъдат платени. Държавата обаче не е имала подобни скрупули за нито едно от останалите топлофикационни дружества в страната, които бяха приватизирани. Освен това цената на парното в София остава една от най-високите в сектора. Според експерти друга причина дружеството да не бъде продадено на частен инвеститор е, че като общинско ще може по-лесно да кандидатства за финансиране на проектите си с пари от европейските фондове и програми.

Очевидно и сега, вместо да се търси работеща промяна, "Топлофикация - София" ще продължи да разчита на облекчен режим за връщането на дълговете си чрез постоянни прехвърляния между държавата и общината

Последвайте канала на

Novini.bg
817 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини