560 регионални събития проведени в страната по време на европредседателството

  • 17 юли 2018 20:23

  • 814
  • 0
560 регионални събития проведени в страната по време на европредседателството
© EU2018BG

Близо 560 регионални събития в 87 общини на страната са организирани по време на шестте месеца на Българското председателство благодарение на грантовата схема: „Подкрепа на инициативи на общините, свързани с регионалното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018”, по която министерството осигури 279 хиляди лева. Проектите бяха осъществени благодарение на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), което в изпълнение на договор с Министерство на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 проведе конкурса за подбор на предложените от общините проекти, а в последствие изготви и финансов отчет за изпълнението им, съобщиха от пресцентъра на министерството на Българското председателство на Съвета на ЕС.

„Благодарение на сдружението на общините стана възможно приоритетите и ценностите на Европа да стигнат до всички българи от различни възрасти“, каза министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена на среща с членовете на Управителния съвет на НСОРБ, която се проведе в НДК днес. Тя връчи удостоверение на изпълнителния директор на сдружението Силвия Георгиева, а чрез нея благодари и на всички кметове и кметски наместници в цялата страна за инициативите, съпричастността и доброто сътрудничество през изминалите шест месеца. „Без тяхната подкрепа и ентусиазъм, регионалното измерение на председателството би било невъзможно“, подчерта министър Павлова.

В рамките на проектите от регионалното измерение на Българското председателство бяха организирани изложби, състезания, концерти, спортни инициативи, чествания на значими паметни дати и събития от културните календари на общините, някои от тях свързани с представяне и популяризиране на българските традиции, фолклор и културно-исторически богатства. Проведени бяха и десетки конференции, семинари, кръгли маси, публични дискусии, информационни дни, обучения и други прояви в населените места.

Партньори на общините в провеждането на инициативите станаха училища, читалища, музеи, центрове за работа с деца, неправителствени организации, местния бизнес, академични среди, регионални медии, които активно участваха в организацията и провеждането на събитията по места. Тяхната цел беше да популяризират приоритетите на страната ни, да повишат информираността на българските граждани за Европейския съюз, за ангажиментите и ползите за страната ни като държава член и приноса, който дава за развитието на общността.

„Заедно показахме, че българите не са безразлични към бъдещето на Европа и мястото на България в него. Най-радващото е, че активни участници в организираните събития са били над 111 хиляди души, близо половината от които деца и младежи. Надявам се чрез тях Българското председателство да е стигнало близо до хората в цялата страна“, каза още министър Павлова.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
814 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини