Лиляна Павлова: Показахме, че можем да сме двигател, затова трябва да бъдем по-уверени

  • 21 юни 2018 17:51

  • 3866
  • 6
Лиляна Павлова: Показахме, че можем да сме двигател, затова трябва да бъдем по-уверени
© Министерство за Българското председателство на Съв

Българското председателство бе възможност да погледнем на ЕС от различен ъгъл, защото когато трябва да говориш от името на целия ЕС, предизвикателство е голямо - трябва да бъдеш и равноотдалечен, и равноприближен към проблемите на държавите членки. Това заяви днес министър Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена по време първото издание на Пловдивския икономически форум, чийто почетен гост и говорител бе премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г.

„2018-а несъмнено е година на преосмисляне, в която въпросът за това в каква Европа искаме да живеем търси своя отговор. Преодоляхме едни кризи, а с последствията от други все още се справяме“, започна изказването си министър Павлова в панела, посветен на бъдещето на ЕС и модериран от политолога Иван Кръстев. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018.

„Имайки възможността през последните шест месеца да се срещна с различни, интересни, креативни хора и участвайки в редица дебати и дискусии по ключовите теми за Българското председателство, мога да кажа, че няколко послания бяха водещи: За бъдещето на Европа - трябва да имаме визия, защото никой попътен вятър няма да ни помогне, ако нямаме такава. На следващо място е ,,единството‘‘. Може би в Европа приемахме единството за даденост, но след решението на Великобритания да напусне ЕС, със сигурност преосмислихме това единство и оценихме в нова светлина значимостта му“, заяви министър Павлова. На трето място тя постави думата синергия.

„Буквално тя означава ,,работим заедно‘‘. Тогава уравнението 1 плюс 1 е равно на 3, не само на 2, защото обединените усилия на държавите членки в една посока биха били по-ефективни“, посочи министърът за Българското председателство.

Говорейки за бъдещето на Европа, министър Павлова очерта 5 основни теми и добави, че този важен разговор минава през дебата за бъдещето на младите хора и как да ги подкрепим. В тази връзка фокус се поставя върху бъдещето на европейските финанси. „По време на Българското председателство на експертно и политическо ниво многократно обсъдихме тази тема. Предложената рамка от ЕК съдържа формулата, която да гарантира уравнението, че бъдещето на ЕС ще бъде решено с положителен знак“, заяви министър Павлова.

Тя очерта темите сигурност и миграция като най-голямата тревога на европейските граждани. „Достатъчно сигурна ли е Европа?! Всички ние сме призовани, всеки във своите компетенции, да намерим решение на този проблем. Решение, което изисква единство и мъдрост, непозволяващо вратата на популизма да бъде отворена, защото ако можем да сложим знак на равенство между две думи, това са популизъм и егоизъм, а егоистичните решения нямат място в уравнението за бъдещето на Европа“, добави министър Павлова. Българското председателство предложи един модел за превенция за решаването на проблема с миграцията, който да бъде добра основа за преговорите тази неделя и на предстоящата Лидерска среща в края на месеца.

„Търговските отношения – още една тема за бъдещето на ЕС. В условията на възраждане на протекционистични политики, Европа трябва да има подходящите механизми да защити бизнеса си, но цената на това не бива да бъде търговска война“, заяви министър Павлова пред експертната аутория в Пловдив.

„Новата реалност – дигитализацията. Революция 4.0 е факт и Европа трябва да се адаптира, за да бъде по-конкурентна. Трябва да бъдат взети спешни мерки в тази сфера. Българското председателство направи много по отношение завършването на Единия цифров пазар като необходимо условие за стабилен икономически растеж“, посочи министър Павлова. Според нея, когато говорим за обществена трансформация и за прехода към Общество 5.0, необходимо е да бъдем адекватни, поставяйки фокус върху новите модели на труд и професии, както и ефективно да решаваме социалните проблеми.

„Българският принос по време на нашето председателство е не само поставянето на темата за Западните Балканите високо в дневния ред на ЕС, но и създаването на разбирането, че регионът е една неизменна част от живота на Съюза“, каза още министър Павлова. В заключение пред участниците във форума тя заяви, че през последните месеци променихме имиджа на България. „Показахме, че можем да сме двигател, затова трябва да бъдем по-уверени“, завърши министър Павлова.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
3866 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Българин,който те храни

2018.12.21 | 21:54

6

Ти не си просто двигател.Ти си локомотив!

То

2018.06.21 | 19:00

4
Ти можеш да бъдеш булдозер

2018.06.21 | 20:13

5
ох гърдата
дуци

2018.06.21 | 18:54

3
ЦЪРВУЛИИИИ ОЩЕ ЛИ ИМ ВЕРВАТЕ НА ТИЯ ПРАСЕТА ??? АКО Е ДА ХАК ДА ВИ Е , АКО ЛИ НЕ , БЪДЕТЕ БЛАГОСЛОВЕНИ И НАЙ ВАЖНОТО ОРИЕНТИРАНИ ПРАВИЛНО !

2018.06.21 | 18:44

2
СВИНЯ ПАВЛОВА Е МНОГО УВЕРЕНА ДОКАТО СИ ПЪЛНИ ТЪРБУХА.

2018.06.21 | 18:30

1
на каруца двигател не трябва МА крадлива герберска зган

Добави коментар

Водещи новини