Бисер Петков: До 2025 г. се предвижда да се разкрият 149 нови социални услуги

  • 20 юни 2018 18:49

  • 1227
  • 2
Бисер Петков: До 2025 г. се предвижда да се разкрият 149 нови социални услуги
©

Гарантирането на благосъстоянието на децата и техния най-добър интерес заема водещо място в програмата на правителството на България и е приоритет на Българското председателство. Това каза председателят на Съвета на ЕС в областта на заетостта и социалната политика и министър на труда и социалната Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  по време на форум на високо равнище в Брюксел на тема "Семейна и общностна грижа за децата в Европа", организиран от Българското председателство, Европейската комисия и УНИЦЕФ, съобщи пресслужбата на Министерството на труда и социалната политика.

Заместник-министър Зорница РусиноваЗорница Русинова Зорница Русинова е магистър по международни икономически отношения  от Университета за беше модератор на панела за реформирането на системата за закрила на детето в страните членки на ЕС и направи заключителното изказване на форума. В събитието участваха европейският комисар по заетостта, социалните политики, уменията и мобилността Мариан Тийсен. Тя посочи, че през последните 8 години България е постигнала забележителни резултати в деинституционализацията на децата.

От 2010 г. досега България успя да закрие близо 80 процента от институциите за деца и да намали със същия дял броя на децата в тях, каза Тийсен. Министър Петков добави, че в резултат на реформата броят на децата в специализирани институции в България е намалял от 7587 през 2010 г. до 842 през април 2018 г. В края на 2017 г. делът на децата, настанени в семейства на близки и приемни семейства, е по-висок с 50 на сто в сравнение с тези, които през 2010 г. са били в резидентни услуги. Деинституционализацията не свършва с извеждането на децата от институциите, а започва оттам. Най-важното е, че децата получават постоянна подкрепа, за да се развиват като уверени и независими млади хора, каза още министър Петков.

Той представи и планираните дейности за продължаване на реформата. До 2025 г. се предвижда да се разкрият 149 нови социални услуги, които ще се ползват от над 7000 деца и техните семейства.

Заместник-министър Русинова отбеляза, че един от основните приоритети на Българското председателство на Съвета на ЕС е развитието на ранното детско развитие. Семейството без съмнение е най-добрата среда за всяко дете да бъде възпитано и развито. Инвестициите в ранното детство са основна предпоставка за добро начало на живот за всички деца, което осигурява най-добрите възможности за тяхното бъдещо лично развитие и предотвратява детската бедност. Тя добави, че ранното детско развитие е приоритет за Българското председателство и добави, че на утрешното си заседание министрите на ЕС по заетост и социална политика се очаква да приемат Заключения за развитието на интегрирани социални, здравни и образователни политики в тази област.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1227 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
не ее

2018.06.20 | 20:44

2
стига няма край тяхната наглост , ДО 2030 в бг всичко щеме без пари
Оня

2018.06.20 | 20:00

1
149 СОЦ. УСЛУГИ СЕ ПРЕДВИЖДАЛИ ДО НЯКОГА! ПЪРВАТА СИГОРНО Е ВДИГАНЕ РЯЗКО НАГОРЕ ЗАПЛАТИТЕ НА СОЦ. МИНИСТЕРСТВО И ВСИЧКИ ДОНДУРКОВЦИ ПО ВЕРИГАТА ИЗ БГ. СЛЕДВАЩАТА ВТОРАТА Е СРЕЩО ЗАПЛАЩАНЕ ПОНЕ ЧАСТ ОТ НУЖДАЕЩИТЕ СЕ ОТ СОЦ УСЛУУУУУГА!!! ТИЯ СОЦИЯЛНИ ПОДТПОМАГАТ ТРЪРДО ЦИГАНИТЕ ТУРЦИ МАЛЦИНСТВОТО В БГ ФАКТ ТВА ВСЕКИ БЪЛГАРИН ГО ЗНАЕ. ПРИМЕР ЧОВЕКА АКО Е БЪЛГАРИН ИНВАЛИД И С 5 ЛЕВА. НАДВИШАВА ДОХОДА ОПРЕДЕЛЕН ОТ СОЦИТАТА НЯМА ОТОПЛЕНИЕ ДЪРВА ТОК ПОМОЩ ОТ СОЦИТАТА. ПРИМЕР ПЕНСИИКА 250ЛВ.А СОЦИТАТА КАЗВАТ ТРЯБВА ДА ВИ Е ДОХОДА 245 ЛВ. И ЗИМАТА СТУД И СПОМЕНАВАМЕ МАЙКИТЕ НА СОЦИТАТА. МАНГО НИКАДЕ НЕ Е РАБОТИЛ С 6 ДЕЦА БГ ДЪРЖАВАТА ГЕРБ ГИ ОБИЧА. ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ. ЛЕЖЪТ НА ГЪРБЪТ НА БГ ДАНАКОЗАПЛАТАДЖЙИТЕ. Е КАК ЩЕ ИМА ПАРИ ЗА БЪЛГАРИТЕ ИНВАЛИДИ. НАГЛОСТ, ИДИОЩИНА, ОТ СТРАНА НА УПРАВАТА НА БГ.

Добави коментар

Водещи новини