Лиляна Павлова: Българското председателство успя да постигне задачата си да гради мостове

  • 18 юни 2018 12:47

  • 3537
  • 1
Лиляна Павлова: Българското председателство успя да постигне задачата си да гради мостове
© Булфото (архив)

Вярвам, че успяхме да постигнем амбициозната задача - да градим мостове и да бъдем медиатор, който води конструктивен диалог, да сме резултатно ориентирани. Това заяви министър Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена по време на Пленарната среща на Конференцията на комисиите по европейските въпроси на парламентите на Европейския съюз /КОСАК/.

Българското председателство работи по всички теми от европейския дневен ред, нямаше тема или законодателно досие, по което да не сме работили активно в стремежа си да постигнем напредък, каза Павлова.

Не само върнахме темата Западни Балкани в европейския дневен ред, но я направихме дългосрочно необратима, с ясна посока, че Западните Балкани имат едно единствено място и то е в Европа, отбеляза тя.

Българското председателство работи усилено и предложи нов подход и нова философия за решаване на проблема с миграцията - подход, базиран на превенция и съчетание на отговорност и солидарност, заяви Павлова. Вярвам, че дъблинската реформа ще може да бъде завършена при Австрийското председателство, допълни тя.

Българското председателство постигна много след нелек дебат в социалното измерение, каза Павлова. Според нея споразумението за командированите работници е един от най-големите успехи на българското председателство. С директивата установихме принципа на единното заплащане за един и същи труд във всяка една от държавите-членки, каза тя. Предстои следващият дебат и нелеки разговори - за пакета мобилност, и там трябва да се намери решение, което да защити интереса на всички превозвачи в съюза, посочи министърът. Работихме изключително много по пакета за услугите, постигнахме съгласие по законодателното предложение, свързано с регулираните професии, каза тя.

По време на българското председателство беше определена датата на евроизборите, успяхме успешно да приключим преговорите по регламента за статута и финансирането на европейските политически партии и фондации, постигнахме съгласие по осъвременяване на изборното право в ЕС, каза Павлова. По думите й новите правила имат за цел засилване участието на гражданите в изборния процес и повишаване осведомеността, зачитане на изборните традиции в държавите-членки и предотвратяване на незаконното гласуване.

Свършихме много работа в сектор Финанси и икономика с приемане на досиетата насочени към пакета за намаляване на риска в банковия сектор, както и директивата за предоставяне на по-големи възможности за националните органи за конкуренция, отбеляза Павлова.

След усилията на Естонското председателство Българското допринесе много за функционирането на единния цифров пазар, каза министърът. Постигнахме общ подход по пакета Киберсигурност, включително със съгласието за изграждане на агенция по киберсигурност, която да даде гаранции за сигурността на гражданите и на бизнеса, посочи тя. Павлова отбеляза и успеха на българското председателство относно бъдещата стратегия на ЕС за индустриалната политика.

За нас е важно, че имаме пълна приемственост с Австрийското председателство, приоритетите се припокриват - сигурност и миграция, дигитална Европа, Западните Балкани, каза Павлова. Вярвам, че тази приемственост ще даде гаранция, че усилията, които полагаме, ще гарантират една сигурна, стабилна и обединена Европа, каза още Павлова.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3537 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.06.18 | 14:15

1
ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ

Добави коментар

Водещи новини