Български икони и скулптури красят Венеция по случай европредседателството (снимки)

  • 06 май 2018 15:19

  • 2456
  • 0
Български икони и скулптури красят Венеция по случай европредседателството (снимки)
© Facebook

Развълнувана съм днес да покажа в приказната Венеция къс от красотата, изкуството и любовта на нашата страна чрез творбите на двама от най-изявените български автори - Лили Владимирова и Крум Дамянов. Ключовите думи днес са „Пазители“ и „Обединение“, не само заради името на тази изложба, което обединява тези двама различни автори – „Guardians“. Това каза на откриването на изложбата във Венеция ресорният министър Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена. Новината съобщи лично тя в профила си във Фейсбук.

"Усилията ни сега, повече от всякога, са да запазим изграденото и да останем обединени независимо от нашите различия, независимо от нашите вяра, език, националност, традиции, опит и интереси", добави Павлова.

Изложбата, посветена на Българско председателство на Съвета на ЕС, за първи път представя пред италианската публика уникална композиция от традиция и съвременност, мост между православната иконопис и модерната скулптура, между българската и италианската култура и духовност, задълбочено подбрани и представени от един от най-уважаваните изкуствоведи - професор Джулио Пизани. Сега, в годината на Европейското културно наследство, нашето послание е: „Укрепване на европейската идентичност чрез образование и култура“.

"Именно това са ценностите, чрез които съществуваме единни в богатството на нашите различни култури. Защото изкуството е вечно, а мирът – нашето бъдеще. Признателна съм за присъствието и подкрепата на моите домакини - кмета на Венеция Луиджи Бруняро и президента на Конфиндустрия Винченцо Боча, компанията на които ме кара да се чувствам като у дома. В разговорите обърнахме внимание не само на важните събития и приоритети на Българското председателство, но и си припомнихме историческите факти, които ни свързват и които грижливо пазят ръкописите от италианските библиотеки. Пожелавам на изкуствоведите, туристите и гостите на Венеция да се насладят на таланта на българските автори и да изпитат онази духовна радост, която не може да се нарисува", каза още министър Павлова.  

Сега хиляди жители на италианския град Венеция и туристи от цял свят ще могат да се докоснат до творчеството на двама български творци.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2456 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини