Българското председателство инициира дискусия в Съвета на ЕС за социална Европа след 2020 г.

  • 15 март 2018 16:57

  • 991
  • 0
Българското председателство инициира дискусия в Съвета на  ЕС за социална Европа след 2020 г.
© МТСП

По инициатива на Българското председателство Съветът на ЕС по заетост и социална политика проведе важен политически дебат за бъдещето на социална Европа след 2020 г. днес в Брюксел, Белгия, съобщиха от пресцентъра на МТСП.

По време на дискусията министрите на труда и социалните въпроси на държавите членки обмениха опит и обсъдиха какви промени са необходими в бъдеще за засилването на социалното измерение на Европа и създаването на политики, които да отговорят на потребностите на европейските граждани. По време на дебатите като най-важни цели бяха откроени насърчаването на заетостта, социалното сближаване, борбата с бедността и подкрепата на хората в неравностойно положение. Министрите постигнаха съгласие, че социалните инвестиции на ЕС трябва да станат по-видими, по-ефикасни и по-осезаеми в отговор на предизвикателствата, които цифровизацията поставя пред съвременния пазар на труда.

"Министрите затвърдиха своя ангажимент към един Съюз, който създава повече възможности за възходящо социално развитие и икономически растеж и който сближава заетостта със социалните стандарти. Необходими са подходящи инвестиции, за да се създадат повече работни места, да се засили социалното сближаване и да се насърчи мобилността и достъпът до образование и обучения", каза председателят на Съвета на ЕС и министър на труда и социалната политика на България Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. . Днешният дебат се състоя на фона на подготвителната работа по следващия многогодишен бюджет на ЕС, който се очаква да бъде предложен от Европейската комисия по-късно тази пролет.

Съветът на ЕС по заетост и социална политика прие и препоръка относно рамка за качествено и ефективно чиракуване, с която ще се съдейства на младите хора да влязат на пазара на труда. Документът насърчава формирането на високо квалифицирани работници с подходящи умения, които съответстват на потребностите на пазара на труда. Чрез прилагането на общи критерии за качествено и ефективно чиракуване държавите членки ще могат по-добре да развиват и насърчават своите национални схеми за чиракуване.

"Много добър знак е, че в кратки срокове Съветът успя да постигне общо разбиране за критериите за качество и ефективност, които да се използват за поддържане и развиване на националните схеми за чиракуване. Това е стъпка в правилната посока, за да се подпомогне по-нататъшното навлизане на младите хора на пазара на труда, както и професионалното развитие и преходът към заетост на възрастните“, каза председателят на Съвета Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. .

По време на днешното заседание беше проведен и втори политически дебат за начините да бъде премахната разликата в заплащането между жените и мъжете в ЕС. Това е важен приоритет за Българското председателство и ключ към осъществяването на принципите на Европейския стълб на социалните права. Министрите обсъдиха добри практики за увеличаване на заетостта на жените и се обединиха около извода, че е необходимо усилията за постигане на равнопоставеност на работното място да продължат.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
991 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини