Вигенин: Срещата на върха ЕС-Западни Балкани на 17 май е много добро постижение за България

  • 22 януари 2018 14:56

  • 1032
  • 2
Вигенин: Срещата на върха ЕС-Западни Балкани на 17 май е много добро постижение за България
© Булфото (архив)

Срещата на върха ЕС-Западни Балкани на 17 май е много добро постижение за България. Това заяви председателят на парламентарната комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Кристиан ВигенинКристиан ВигенинКристиан Вигенин е роден на 12 юни 1975 г. в гр. София. През 1993 г. завършва 91-ва Немска езикова гимназия, на брифинг след срещата на председателите на КОСАК в София.

Политическият фокус върху Западните Балкани е постигнат, посочи той. Опитваме се да не създаваме свръхочаквания към страните от Западните Балкани за бързо членство, каза Вигенин. По думите му, целта е, докато дойде моментът за реалното им присъединяване, те вече да са се почувствали като част от ЕС.

Той посочи, че на срещата на председателите на комисиите по европейски въпроси на парламентите на ЕС /КОСАК/ страната ни е получила широка подкрепа за приоритетите на председателството, особено що се отнася до даване на европейска перспектива - широка и ясна, на страните от Западните Балкани. Обединението на Европа няма да бъде завършено, докато регионът на Западните Балкани не стане част от ЕС, категоричен беше Вигенин.

Според него трудна задача при формирането на следващия бюджет на ЕС за периода 2020-2027 г. ще бъде да се намери баланс между съхраняване на традиционните политики и финансиране на нови като сигурността, отбраната и миграцията. Важно за нас е да се запази дългосрочният характер на кохезионната политика, подчерта той.

Ако не се случи промяна на регламента от Дъблин, не бива да се търси вината в председателстващата Съвета страна, посочи още Вигенин. Към днешна дата той бил по-скоро оптимист.

Вигенин обърна внимание на сътрудничеството между институциите като основен инструмент за отчитане на интересите на гражданите на ЕС. Това е идеята и за създаването на работната група, председателствана от първия заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс, която ще направи преглед на политиките и ще прецени кое може да бъде постигнато по-ефективно на европейско, национално и регионално равнище, посочи той.

На днешната среща на председателите на КОСАК е решено да се създаде работна група от по двама представители на всеки парламент на ЕС, която ще работи по темите субсидиарност, пропорционалност и как да се прави с по-малко повече. Това ще е нашият принос към работната група на Тимерманс, добави Вигенин.

Следващата среща, т.нар. пленарен КОСАК, ще бъде на 17-19 юни, на която ще обобщим постигнатото от Българското председателство и ще предадем щафетата на Австрийското, съобщи той.
 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1032 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.01.23 | 07:29

2
СТЕПЕНДИАНТ НА СОРОС
stojan chadziev

2018.01.22 | 15:13

1
Tozi drugar,skoro ste izrita dr.Ninova

Добави коментар

Водещи новини