Нека първо да кажем кой кой е! (аудио)

  • 29 март 2017 11:11

  • 20358
  • 34
Нека първо да кажем кой кой е! (аудио)
© Личен ахрив/ Антоанета Христова

Социалният психолог проф. Антоанета Христова коментира в интервю за novini.bg кой кой е, кой какво загуби и кой какво спечели.

Проф. Христова като за начало припомни как се стигна до извънредните парламентарни избори на 26 март: „До тях се стигна след като на президентските избори БСП с нейния кандидат Румен Радев победи кандидатът на ГЕРБ – Цецка Цачева. Това доведе до подаване на оставка на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г в името на това да поиска отново вота на българите за предстоящите години, в които има доста сериозни неща да се свършат и по отношение на външнополитическото позициониране на България и по отношение на доста сериозни реформи, които засягат доста сериозни сектори политики“.

За процесите след 26 март:

„Сега стартира процесът на окрупняване на политическото пространство, неговото преструктуриране на по-ясна координатна система на позициониране на политическите партии със силно тегло в ляво и в дясно – ГЕРБ и БСП и с относително сериозно присъствие на вертикалната координата – именно Обединени патриоти (ОП) и ДПС. Започна един процес, в който тези партии, които останаха отвън, ще трябва да приемат факта, че това е етап от развитието на политиката на България и да приемат голямата политическа партия в дясно – ГЕРБ и съответно голямата политическа партия в ляво - БСП. Това уедряване, срещу което много хора ритат и трудно признават и припознават в момента съществуващите на терена лява и дясна политически партии. Тази съпротива е разбираема, защото малките партии губят своята сила, губят сферата си на влияние, губят възможността да отиграват с договаряния собствени интереси, като по този начин връзват ръцете за реализация на политическата програма на по-големите.
 

Коалиционно партньорство пак ще има. То обаче няма да се хареса на българския избирател, предрече тя.
„Ако БСП и ГЕРБ не успеят да управляват - шанс, който им е даден в момента в ръцете, шанс да покрият център – дясното и център – лявото, тематични партии могат в бъдеще отново да се наместят. Партии, които могат да говорят за промяна на Конституцията, за възстановяване на справедливостта или тематични партии, както в случая се промъкна Веселин Марешки в борбата срещу монополите“, заяви проф. Антоанета Христова.

Принципно сегашната ситуация е кризисна ситуация, която може да се разреши положително, но крие много огромен риск и изисква много висок професионализъм, каза тя.

За ярките и видими Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г и Корнелия Нинова:


ГЕРБ и БСП имат ярки и видими лидери, напомни проф. Антоанета Христова.
 

За Корнелия Нинова:
„В момента имаме много силно женско присъствие. То отговаря на всички правила на проявата на политически лидер. Тя се държи смело, държи се „Бойко“. Но имаше и грешки – премина мярата на това поведение и хората това го разпознаха. Тя оцени в последните дни на предизборната кампания това прекаляване с мъжкото си поведение. Нинова даде на партията победа с избора на Румен Радев за президент. Тя е човекът, който направи сериозни вътрешноорганизационни промени и за това се иска смелост, за това се иска решителност. Тя е много силен лидер в момента и БСП трябва да се радва на факта“, каза социалният присохолог.

За Бойко Борисов:

От другата страна е „непотопяемият министър – председател“ (така Русия определя Борисов). Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г е човекът, който умее да овладява кризи, в които има и спадане (загубата на ГЕРБ на президентските избори). Той обаче за доста кратко време се справи с лошото настроение и с песимизма. Преодоля ги и успя да влезе във форма, успя да надделее над БСП и над енергията, която президентските избори дадоха на левите“, заяви проф. Христова и добави:
 

„Затова в момента ние гледаме лидерска битка и то много силна лидерска битка“.

Проф. Христова коментира и призивите на Валери Симеонов и на Брюксел и Берлин, за които ни съобщават медиите, Нинова и Борисов да се обединят. Тя смята, че такова нещо би било безотговорно по отношение на политиката в България.
„В момента България има шанса да диференцира лява и дясна политика. Много хора не искат това да се случи, включително и ОП, които се опитват да говорят как няма ляво и дясно в България. Има, колкото и да им е тъжно.
Българите, както и всички хора по света много ясно диференцират какво е ляво и дясно като съдържание. Друг е въпросът, че политиците не им предлагат да избират на ценностно ниво. Затова не е въпросът, че българите не разпознават ценностното говорене, а политиците се опитват да бягат от него, защото то им е удобно, за да правят договаряния, които скриват онова добро, което са успявали да постигнат с политики“, заяви тя.

„Нека първо да кажем кой кой е и тогава да се събираме“, заключи в интервю за novini.bg социалният психолог проф. Антоанета Христова.

Цялото интервю с проф. Христова може да чуете ТУК:

 

По материала работиха Десислава Станева и Галя Георгиева

Последвайте канала на

Novini.bg
20358 34

Свързани новини

Коментари 34

Добави коментар

2017.03.30 | 20:47

34
КОЙ СА ТРИЗНАЧКИТЕ ОТ ОБЕДИНЕНИ ИДИОТИ /долнопробни курви от харема на дуган/И КУРНЕЛИЯ Е ТРЪГНАЛА ОТ ТАМ

2017.03.30 | 20:47

33
По 9-ти сеп,1944 г,социалисическата партия беше унищожена,Водачте им изчезнаха по затворите,След краха на комунизма в Русия забраниха тази партия,У нас, станаха социалисти т,е,палачите взеха името на жертвите си,Ето кой кой е,
Гост

2017.03.30 | 05:38

32
Аман от опити за прокарване на външни внушения, чрез нашите социолози.
БОЙКО ФЕСА-ПЕДЕРАСТ

2017.03.30 | 05:38

31
КОЙ Е БОЙКО ТИКВАТА ? КУРВА Е НА ДОГАН !!
БОЙКО ФЕСА-ПЕДЕРАСТ

2017.03.30 | 05:38

30
КОЙ Е БОЙКО ТИКВАТА ? КУРВА Е НА ДОГАН !!
БОЙКО ФЕСА-ПЕДЕРАСТ

2017.03.30 | 05:37

29
КОЙ Е БОЙКО ТИКВАТА ? КУРВА Е НА ДОГАН !!
БОЙКО ФЕСА-ПЕДЕРАСТ

2017.03.30 | 05:37

28
КОЙ Е БОЙКО ТИКВАТА ? КУРВА Е НА ДОГАН !!

2017.03.30 | 02:57

27
МНЕНИЕТО НА БАБИ НЕ ВЪЛНУВА МЛАДИТЕ

2017.03.30 | 02:57

26
баси титлите баси чудото...всички са професори, генерали, експерти, легенди и звезди и ръсят мозък..., може ли по-скромно , другари и да вземете да свършите нещо, както трябва и безкористно....?!?!?

2017.03.30 | 02:56

25
Кой е Костов? Днес Костов е едно циганско дупе и нищо повече. А някога беше нашият командир.

2017.03.29 | 13:48

7
мавърът, убил България. той си изпълния функцията и сега му дреме, че страната ни загива.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини