Радев с признание в дебата: Имаше корупция при БСП, Цачева сподели дълго пазена тайна (обновена)

  • 10 ноември 2016 20:26

  • 200867
  • 209
Радев с признание в дебата: Имаше корупция при БСП, Цачева сподели дълго пазена тайна (обновена)
©

"И разочарование, и надежда донесоха тези 27 години след 1989 година. Но все още в хората се усеща чувството на безпътица, но комунизма не е оправдание за случващото се". Това заяви по БНТ кандидатът на БСП Румен Радев.

"За мен преди всичко е надежда. България се върна към Европа. Днес всички ние се радваме на демократичните процеси, има свобода на движението, на капитали, на стоки. Има и съжаление, защото у нас нещата не се случиха по най-добрия начин за разлика от други страни", каза кандидатът на ГЕРБ Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23.

"Много хора не могат да се възползват от демокрацията, не могат да осигурят бъдеще на децата си", допълни Радев.

Цачева попита генерала каква е ролята на БСП в годините на демокрацията. Той отговори: Аз не съм член на БСП и мисля, че БСП има вина за резултатите, които имаме днес, както има вина и ГЕРБ за случващото се особено в последните години.

"Избирането на Доналд Тръмп беше изцяло на Америка. Ако аз бъда избрана за президент бих работила с него. Рано е още да говорим за това дали ще бъде успешен. Хилари Клинтън е човек и политик, известен на повечето от нас, докато Тръмп е ново лице в политиката и аз не го познавам", обясни Цачева.

"Рискове в съвременния свят винаги има, а ние трябва да използваме възможностите, които този риск ни дава. Избирането на Тръмп ще повлияе сериозно на отношенията с Европа, докато ние имаме принципни отношения със САЩ и мисля, че ще работим добре", заяви своята позиция Радев.

Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23 заяде Румен Радев относно Крим. Генералът повтори отново своята теза, че Крим принадлежи на Русия и че там се вее руски флаг.

Цачева припомни, че световната преса писа, че в България на балотаж отиват проруски и проевропейски кандидат.

"Вие като какъв се определяте?", попита тя.

"Не сте ми шеф и няма да отговоря", заяви Радев. В крайна сметка той се определи като "проевропейски".

Радев обаче нападна Цачева: "Вестник Милиет обяви, че вие сте "протурски" кандидат. Така ли е?".

"Факт е, че сред изселниците ни в Турция имаме много поддръжници, но аз съм обикновена майка, която никога не е замесвана в олигархични кръгове. Ние работим за всички българи без да ги делим по етнос и образование", отговори Цачева.

"В момента имаме сложни отношения с Турция, но г-жо Цачева, защо спечелихте толкова гласове в Турция, вие ли сте кандидатът на ДОСТ там, как ще обясните зависимостите си от Турция", попита Радев. Кандидатът на ГЕРБ заяви категорично, че няма никави връзки с Турция.

"Не, Турция категорично не е готова да влезе в ЕС", отсече Радев на въпрос готова ли е страната за евросъюза. "Там стоят милиони бежанци, а ние сме на границата и трябва да мислим за всички рискове и президентът затова е президент, за да предвижда рисковете и да действа навреме".

"Турция се отдалечава от заявения си европейски приоритет. Имат още много работа, за да се присъединят към ЕС", мисли Цачева.

"За България най-важни са държавите от ЕС, след това нашите съюзници от САЩ, НАТО и т.н. Русия не ни е враг, но там трябва да водим прагматична политика по отношение на нея", обяви Цачева.

За генерала основни приоритети са първо балканските страни. И да мислим преди всичко за нашите интереси. Трябва да извличаме ползи от чуждите държави", добави Радев.

Една от темите, по които трябваше да дискутират кандидатите за президент - Румен Радев и Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23, бе бежанската криза и влиянието й върху България. Това обаче се превърна в нова трибуна за нападки помежду им.

"Проблемът с бежанците е едно от най-големите предизвикателства не само за България, но и за Европа. Немислимо е да се справим сами с проблема - трябва ни и помощ от Европа. Въпреки, че направихме много - ограда, допълнителна охрана и други. Европейските ни партньори признаха, че добре пазим границата си", каза Цачева по темата за бежанската криза.

"Да, усилията са добри, но те започнаха през последните два месеца. Защо на места още няма ограда по границата, че и е в пъти по-скъпа от предвиденото", започна Радев, но Цачева го прекъсна: "Кандидат на БСП да задава въпрос на кандидат на ГЕРБ за строителство е немислимо. Питате защо оградата по границата не е завършена или на места по-скъпа? Знаете, че всичко е от терен и качество".

"Преграждане на границата, повече ограда и пресичане на каналджийството", така Радев очерта визията си за справяне с мигрантите, Той обаче пожела и ревизия на Дъблинското споразумение", допълни генералът.

Двамата спорят почти по всички теми, залегнали в платформата им.
 
"Вие шегувате ли се, г-н Радев, наистина ли смятате, че може да прочетете едно постановление по-добре от мен", реагира Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23, докато двамата обсъждаха темата за бежанците.
 
"Идете на Лъвов мост и пребройте бежанците, явно бъркате тотално ситуацията в България. Германия въвежда вече лимит за бежанците", отговори й ген. Радев и след това нападна Цачева за лагера в Харманли, където има епидемия.
 
В един момент Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23 реагира остро към Радев и му каза:
 
"Разликата между мен и вас е, че когато не мога да убедя колегите си от мнозинството на една идея, аз не напускам, а оставам. Вие избрахте друг вариант на развитие."
 
"Когато се продават националните интереси на България имаш две възможности да се примириш, или да се бориш", заяви ген. Радев.

Двамата коментираха и темата за съдебната реформа. Цачева беше категорична, че нейния подпис стои под решението за промени в Конституцията. "Първо трябва да се запознаете какво се прави точно в тази сфера. Целта е всички да се борим с корупцията. Не мога да приема, че един български президент не иска да приеме опитите на институциите да се борят с корупцията. Трябва още малко време, за да приключат промените в законите, които отговарят за съдебната реформа. Всички желаем справедливост", каза тя.

"Ще проведа среща с граждани и НПО-та. Всичко минава през дискусия. Целта е да премахнем този бич корупция. Със сигурност ще почерпя и международен опит, който ще е много полезен", отвърна Радев.

Румен Радев: "Защо ви е страх от Моника Маковей, защо вас, управляващите ви е страх от това, което става в Румъния, попита ген. Радев, визирайки арестите и делата срещу хора от управлението на страната."

Цецка Цачева: "Като ме гледате, мислите ли, че имам вид на човек, който може да се страхува?"

Румен Радев: "Още, когато бъда избран, ще посетя Румъния, ще се запозная с тяхната истинска съдебна реформа."

Цецка Цачева: "Мисля, че българските магистрати заслужават повече уважение и повече доверие. Първо трябва да се запознаете какво правят те."

Румен Радев: "Г-жо Цачева, има ли корупция по високите етажи на властта?"

Цецка Цачева: "Вие ми кажете! Имало ли е корупция, когато управляваше БСП?"

Румен Радев: "Има, да!

"Президентът е изведен от другите власти, за да бъде обединител на нацията. Той трябва да търси консенсус и да може да изслушва всички. Трябва да имаме цели като нация, за да може президентът да обединява. Българската национална цел, според мен е всеки български гражданин да може да постигне своите мечти тук в държавата", продължи той.

"Мога да се съглася с всичко в тази кампания. Не ме харесват, не съм хубава, правеха разследвания за дипломата ми. Не мога да приема само едно нещо - да ме наричат ляв кандидат. Днес направих едно признание, което бях обещала на смъртния одър на баща ми, никога да не правя. Моят дядо е с изпълнена смъртна присъда през 1952 година. Това е нещо, което много малко хора знаят и родителите ми са го крили дълго време от мен. Разбрах тази истина след 10 ноември 1989 година. До днес го пазих в тайна. Да дядо ми е убит. Не мога да приема, че ме наричат ляв кандидат. Аз съм една обикновенна българска майка и жена. Съжалявам, много се развълнувах, защото днес престъпих една клетва, която дадох на смъртния одър на баща ми", не сдържа емоциите Цачева.

Двамата говориха и по темата за референдума. "Щом гражданите заявиха толкова категорично подкрепата си за референдума, депутатите трябва да се съобразят с тяхното искане. Суверенът има право и ние трябва да се съобразим", обяви Цачева.

"Категорично трябва да се вслушаме в гласа на българските граждани. Политиците получиха добър урок", каза Радев.

"Ако стана президент, не бих се лишила от приятелите ми и от моите ценности. Най-важното за мен е единството на българската нация", разкри Цачева.

"Ако бъда избран, няма да имам проблем да се придвижвам както досега и да ползвам охрана. Българите сме оптимисти и винаги казваме: Ще се оправим. Аз силно вярвам, че всеки трябва да носи родината в себе си", заяви Радев.

"Категорично няма да назнача посланик - бивш агент на ДС. В тази насока ще продължа практитаката на президента Росен Плевнелиев", продължи да отговаря Цачева.  "Трябва да правим разлика между доносници и такива, които са работили честно и почтенно за държавата", репликира я опонента й.

За финал Радев призова за обединение. "Не трябва да повтаряме грешката от преди 5 години. Тогава ГЕРБ назначиха президента. Сега трябва да направим различния избор", каза той.

"Когато не си истински и не си себе си, няма как да заблудиш дълго време гражданите. Аз тръгвам към президентската институция с идеята, че България трябва да спазва посоката, по която е поела. Това е отговорността ни в избора, който трябва да направим в неделя", завърши Цачева.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
200867 209

Свързани новини

Коментари 209

Добави коментар

2016.11.15 | 00:44

209
оставам с впечатлението че масата от българите са късопаметни мазохисти с изявен стокхолмски синдром, отново ше издигнат комунистите, за да фалират държавата за 3-ти път

2016.11.15 | 00:43

207
който иска правителството да падне, да се дестабилизира държавата в тази бежанска криза е безродник, комунистите и турците са точно такива

2016.11.15 | 00:43

208
Момченце... Не разбра ли, че 80℅ от турците в Турция са гласували за Цецка Цачева! Ти, луд или на неразбрал се правиш!? Това е същото, все едно да кажеш, че леля Цецка дошла от комунистически род(тя самата е комунде), да си сложи вълчата кожа и да блеее: "аз съм синя, аз съм еевропеййкааа", а турците й викат - джанъм! Несериозен си! Говори смислени неща, а не глупости, защото не знаеш, че повече от половината партийни членове на ГЕРБ са дошли от БСП, СДС, и да ме изброявам още! Всичко е само изгода и взаимен интврес в политически план! Схвана ли, несериознико!?
Терминал

2016.11.14 | 21:10

206
Изкате ли предсрочни?

2016.11.13 | 00:06

205
тоя лъжлив червен генерал да му проверят заводите за ремонт на самолети, как ги е придобил, плаща ли данъци и смята ли да пренасочва държавни поръчки към собствения си бизнес
ВИКТОР

2016.11.13 | 00:05

204
ЦЕЦКА ЦАЧЕВА ПРЕКРАСЕН ЧОВЕК ТЯ ЩЕ Е СЛЕДВАСТИЯ ПРЕЗИДЕНТ Радев НЕ СТАВАШ НЯМА ДА СИ ПРЗИДЕНТ НА БЪЛГАРИЯ УСПЕХ НА ЦЕЦКА ЦАЧЕВА ПОПЕДА!!!
ХАХАХА

2016.11.11 | 14:46

7
НАПИШИ И ВЛОГ
Петър Рогача

2016.11.12 | 23:12

202
да....определено ...генерала ,няма шанс ...владее свободно ,английски ,немски и руски ...дипломата му не е фалшива ,като на цвъцка ...отгоре на това има умения на пилот и техничар ...пък и е генерал ....не му е подарено званието ....това води до извода ...никакъв шанс ...ние сме свикнали с педерасти ...що да не... и травестит ...

2016.11.12 | 23:12

203
ама ти му провери дипломата ли?... а що не му провери далаверите със заводите за ремонт на самолети?...
хей

2016.11.12 | 23:12

201
Кой имаше възможност да учи висше образование като влезе чрез РАБФАК по времето на Комунизма -членове на БКП с партийно потекло,да стане член на БКП,да е партиен секретар пак такива -т.е. проверяваха се до девето коляно дали няма антикомунисти в потеклото - ако дядото е бил убит по политически причини Госпожа Цачева щеше да си е все още със средно образование Шласер

2016.11.12 | 23:12

200
Цачева,щом не изпълнихте обещанието си и престъпихте дадената си клетва пред смъртния одър на баща си България какво хубаво да очаква от Вас
123

2016.11.12 | 23:12

199
Е кажи най - сетне защо е убит дядо ти? Да не би да е един от предателите на отряд ,,Чавдар\",,,,за тях дали няма кой да плаче????
...

2016.11.12 | 23:12

198
Този театър с убития дядо Цецка най-вероятно го е гледала в забранения плод! Жалко е един кандидат за президент да прави тези манипулации само и само да спечели.

Добави коментар

Водещи новини