Нови случаи на АЧС в Шуменско

  • 15 октомври 2019 14:48

  • 822
  • 1
Нови случаи на АЧС в Шуменско
© Pixabay (архив)

Нови случаи на Африканска чума по свинете /АЧС/ са установени при отстреляни диви прасета край Венец и каолиновското село Сини вир по време на първия за сезона групов лов.

Това бе съобщено на днешното заседание на Областната епизоотична комисия в Шумен. Съхраняваното в хладилници месо от отстреляните животни ще бъде иззето и унищожено, уточни директорът на Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ д-р Катя Райкиска. Членовете на комисията бяха запознати от началника на отдела "Здравеопазване при животните" в ОБДХ д-р Наташа Баева и с издадени на 10 октомври заповеди на директора на Българската агенция по безопасност на храните, с които бе обявен първично възникнал случай на болестта Африканска чума при диви свине в землището на село Менгишево, община Върбица, след намерени 19 трупа на глигани, както и за първично възникнало огнище на болестта в регистриран обект за отглеждане на свине от породата "Източнобалканска свиня" в град Смядово. "Изпълнени са всички мерки по заповедта за биосигурност, умъртвени по хуманен начин са 86 прасета при пълно съдействие на община Смядово и органите на МВР", уточни Баева, цитирана от БТА.

Относно обявеното огнище на болестта Африканска чума при диви свине в землището на село Менгишево, директорът на Държавното горско стопанство във Върбица инж.Муса Кязъм съобщи, че са изпълнени всички указания съгласно заповедта, ограничена е инфектираната зона и са спазени всички мерки за биосигурност.

Областната епизоотична комисия прие допълнителни превантивни мерки за предотвратяване разпространението на болестта в региона.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
822 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Иван

2019.10.15 | 16:15

1

Убийци

Добави коментар

Водещи новини