Изнесли сме ценни кожи за 11.3 млн. долара през 2018 г.

  • 18 септември 2019 07:38

  • 555
  • 0
Изнесли сме ценни кожи за 11.3 млн. долара през 2018 г.
© Pixabay

България е реализирала износ на ценни кожи с косъм за 11.3 млн. долара през 2018 г. Това показват данни на Конференцията на ООН за търговия и развитие (УНКТАД) за предходната година. В сравнение с предишни години, когато експортът ни е бил едва за хиляди долари, то през 2018 г. той е отчел значителен ръст.

У нас регистрираните ферми за ценни кожи са само две, сочат данни на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) за август 2019 г.

„Една от тях отговаря за над 90% от продуктите за България“, коментира председателят на Сдружение „Кампании и активизъм за животните в индустрията“ (КАЖИ) Петя Алтимирска за „Монитор“. По нейни думи в двете ферми се държат около 130 хил. американски норки в клетките им, макар и да е възможно броят им да е по-голям. Реализираните приходи на само една от тях възлизат на 3 хил. лв., а през 2017 г. те са били 171 хил. лв., сочат данни от финансовия отчет на фирмата.

Тук идва и разминаването между статистиката на УНКТАД и данните на фермата. От сдружението смятат, че е възможно фирмата просто да не отразява приходите в документите си. Статистиките на УНКТАД отчитат още, че през 2018 г. България е изнесла сурови ценни кожи в Дания за 9.053 млн. долара, а през същата година скандинавската страна е внесла у нас същия продукт за 9.055 млн. долара. Износът ни за Полша, която е втора по производство на продукта, е на стойност от 1.946 млн. лв., а този за Гърция - 272 хил. долара.

Каквато и да е причината за разминаването, от КАЖИ се обединиха около мнението, че трябва да се сложи край на този бизнес. Затова и от организацията са внесли в Народно събрание законопроект, с който се дава 2 години гратисен период на фермите да затворят. Голяма част от страните-членки на ЕС вече са въвели забрани, включително съседите ни Северна Македония, Сърбия, Хърватия и Босна и Херцеговина. Последните 3 дадоха 10 години на фермите да се приспособят.

Последвайте канала на

Novini.bg
555 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини