От 2020 г. Германия забранява глифозата в паркове и парници

  • 05 септември 2019 12:54

  • 889
  • 0
От 2020 г. Германия забранява глифозата в паркове и парници
© Getty Images

Германското правителство иска да забрани използването на хербицида глифозат в Германия от 31 декември 2023 година, предаде ДПА.

Това е датата, на която изтича одобрението за глифозата в ЕС, освен ако отделни държави не го подновят. "Обвързващото спиране на употребата" на продукти, съдържащи глифозат, е включено в плана за защита на насекомите, който германското правителство прие вчера. Още през 2020 г. планът включва забрана за използването на препарата в парници и малки градини, в обществени пространства като паркове.

Глифозатът убива плевели и други растения, заради което е критикуван като вреден за биоразнообразието. Има и съмнения, че е канцерогенен. Хербицидите на основата на глифозат се използват от над 40 години и са най-често употребяваните препарати за контрол на плевелите в света. Глифозатът бе разработен от Monsanto под марката Roundup. Патентът вече е изтекъл и веществото се продава по целия свят под различни имена от десетки други химически компании. Безпокойства около безопасността на продукта се появиха, след като през 2015 г. агенция на Световната здравна организация заключи, че той вероятно причинява рак. Bayer, която придоби Monsanto миналата година, твърди, че изследвания и регулаторни органи оценяват глифозата като безопасни за употреба от хората. Компанията обаче е изправена пред множество съдебни дела, в които се твърди, че продуктът причинява неходжкинов лимфом (рак на лимфните възли).

Последвайте канала на

БТА
889 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини